Kickstart Cultuurfonds doneert 3,8 miljoen euro aan producenten en muziekpodia

Enorme toename van aanvragen: nood in culturele sector is onverminderd hoog!
2 maart 2021
Kickstart Cultuurfonds doneert 3,8 miljoen euro aan producenten en muziekpodia
Fotocredits:
Luxor Live

Goed nieuws voor 75 producenten van professionele podiumkunsten en 31 concertzalen en poppodia: zij ontvangen 3,8 miljoen euro van Kickstart Cultuurfonds om hun producties en podia coronaproof te maken om straks publiek weer op een veilige manier te kunnen ontvangen. Producenten, muziekpodia, musea en theaters kunnen vanaf 1 februari opnieuw aanvragen indienen voor ondersteuning van corona-gerelateerde kosten, waardoor kunst en erfgoed voor publiek toegankelijk blijven in de anderhalvemetersamenleving. 

Dat de nood in de culturele sector onverminderd groot is, blijkt uit de enorme toename van aanvragen. In deze eerste aanvraagronde van 2021 worden nu al 75 producenten gesteund, tegen 116 vorig jaar in drie rondes, en al 31 muziekpodia ten opzichte van 58 in de drie rondes vorig jaar. Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation, in samenwerking met ministerie van OCW en andere private cultuurfondsen. Dit tijdelijke fonds heeft in 2020 16 miljoen euro toegekend aan de cultuur. Voor 2021 is 20 miljoen euro beschikbaar.

Ruim 2,5 miljoen euro voor 75 producenten

Van de 143 aanvragen van producenten van professionele podiumkunsten in deze eerste ronde worden er 75 gehonoreerd voor ruim 2,5 miljoen euro. Onder de gehonoreerden zijn producenten die normaal gesproken met projectsubsidies werken, zoals theatermaker Emke Idema (Stichting STRANGER, 11.900 euro), vrije producenten zoals musicalproducent Giovanni Sturkenboom (SIM Theater, 98.685 euro), maar ook De Liedjesspeeltuin die 93.000 euro ontvangt voor het aanpassen en produceren van nieuwe voorstellingen van kinderpopster Dirk Scheele. Ook dansproducties komen in aanmerking. Zo ontving Tools for Action uit Rotterdam 48.274 euro voor dansvoorstelling Emerge met een nieuwe mengvorm van choreografie en interactieve elektronica.

Rockband DI-RECT

Livestream DI-RECT met team professionals

Voor het eerst kunnen producenten in 2021 ook aanvragen doen om een productie geschikt te maken voor streaming. DI-RECT-bassist Bas van Wageningen is erg blij met de aan Di-rect Music Productions toegezegde 25.500 euro: “Deze bijdrage is voor het hele team professionals dat betrokken is bij ons livestreamconcert vanuit het Omniversum in Den Haag. Zo’n productie is een mix tussen het geven van een concert en het maken van een videoclip, waar we door samenwerking met professionele audio technici en videomakers zoals videokunstenaar Mr. Beam een grote impact hebben op de meer dan 10.000 fans die thuis kunnen meegenieten.”

31 muziekpodia ontvangen ruim 1,2 miljoen euro 

In de categorie muziekpodia zijn 31 van de 52 aanvragen gehonoreerd voor een bedrag van in totaal ruim 1,25 miljoen euro. Variërend van 4.750 euro voor Stichting Kapel op ’t Rijsselt uit Zutphen om online kaartverkoop via de website mogelijk te maken tot 100.000 euro voor Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam voor het aanpassen van de publieke ruimte, podia en backstageruimtes, de inhuur van tijdelijke publieksvoorzieningen en corona gerelateerde communicatie-inspanningen.

"We zijn ontzettend blij met deze toezegging, waarmee we onder meer [...] straks online goed zichtbaar zijn als overal de deuren weer opengaan."

Marketing en communicatie voor poppodium in Arnhem

Muziekpodia, theaters en musea kunnen dit jaar ook aanvragen doen voor corona gerelateerde marketing en communicatie. Maike Fleuren van Poppodium Willemeen in Arnhem: “We zijn ontzettend blij met deze toezegging, waarmee we onder meer een externe marketeer kunnen inzetten die de informatievoorziening op onze website verbetert, e-mailberichten kan automatiseren en een strategie opzet om de aandacht van ons publiek te herwinnen en behouden, zodat Willemeen en haar programma straks online goed zichtbaar is als overal de deuren weer opengaan.”

Alle aanvragen en toekenningen

Toekenningen in de andere twee categorieën, musea en theaters, maakt het fonds de komende weken bekend. Op www.kickstartcultuurfonds.nl staat een overzicht van alle toekenningen en is te zien welke categorieën op welke momenten een aanvraag kunnen indienen.

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation en werkt samen met ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en private cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Fonds 21, Ammodo, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds/Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, Stichting Elise Mathilde Fonds, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt Stichting.