Kickstart Cultuurfonds doneert 2,2 miljoen euro aan 65 theaters in Nederland

Goed nieuws voor 65 theaters verspreid over heel Nederland. Zij ontvangen 2,2 miljoen euro van Kickstart Cultuurfonds om hun theater(zalen) coronaproof te maken en publiek straks weer op een veilige manier te kunnen ontvangen. De donaties variëren van 3.000 euro voor Amfitheater Het Lommerrijk in Luttenberg om de publieke ruimte en ticketingsysteem aan te passen aan de 1.5 metercriteria, tot 100.000 euro voor Theater Sneek voor inrichting van de grote foyer als kleine zaal en aanschaf van een CRM-systeem voor gerichtere communicatie met het publiek.
23 maart 2021
Kickstart Cultuurfonds doneert 2,2 miljoen euro aan 65 theaters in Nederland
Fotocredits:
openluchttheater Caprera

Hoge nood in cultuursector

Dat de nood in de cultuursector nog steeds hoog is, blijkt uit de verdubbeling van aanvragen ten opzichte van vorig jaar. Toen doneerde het tijdelijke noodfonds al 16 miljoen euro voor corona-gerelateerde kosten, dit jaar is 20 miljoen euro beschikbaar. Producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters in heel Nederland kunnen vanaf nu nog één keer een aanvraag indienen.

“Dankzij deze bijdrage [...] gaan we ons theater aanpassen om onze achterban straks weer in de vertrouwde, gastvrije Zuidpleinsfeer te kunnen ontvangen.”

65 theaters verspreid over het hele land

De 65 gehonoreerde theaters zijn verspreid over heel Nederland. Van Openluchttheater Caprera in Bloemendaal tot het Cultuurhuis in Heerlen. En van Het Amsterdamse Bostheater in Amstelveen tot het onlangs geopende nieuwe pand van Theater Zuidplein in Rotterdam Zuid. Emmelien Matthijsse: “Dankzij deze bijdrage kunnen we online contact en voeling houden met onze jonge bezoekers. Ook gaan we ons theater aanpassen om onze achterban straks weer in de vertrouwde, gastvrije Zuidpleinsfeer te kunnen ontvangen.”

Ook donaties voor marketing en communicatie

Voor het eerst kunnen theaters dit jaar ook aanvragen voor extra, corona-gerelateerde marketing en communicatie. Zo ontvangt Schouwburg en Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn 20.000 euro voor de campagne #LieverLive om het publiek weer te verleiden om naar het theater te komen. Felix Meritis in Amsterdam ontvangt 28.240 euro. Directeur Clayde Menso: “Een meer dan welkom bedrag voor het promoten en toegankelijk maken van activiteiten in ons tijdelijke ‘Cultureel Noodhospitaal’. Zo kunnen we het werk van de makers en instellingen die bij ons werken en in residency verblijven, bij een breed publiek onder de aandacht brengen.”

Musea, producenten en muziekpodia ontvingen eerder deze maand ook een bijdrage

Eerder was er ook al goed nieuws voor 75 producenten van professionele podiumkunsten en 31 concertzalen en poppodia: zij ontvangen 3,8 miljoen euro van Kickstart Cultuurfonds om hun producties en podia coronaproof te maken om straks publiek weer op een veilige manier te kunnen ontvangen. En ook voor 87 musea verspreid over heel Nederland: zij ontvangen 2,5 miljoen euro van Kickstart Cultuurfonds.

Laatste aanvraagronde en alle toekenningen 

Op www.kickstartcultuurfonds.nl staat een overzicht van alle toekenningen tot nu toe en is te zien welke aanvragers op welk moment nog een aanvraag kunnen indienen in de tweede en tevens laatste indienronde. Deze week is het loket open voor de producenten van professionele podiumkunsten, nog tot vrijdag 26 maart 16 uur.

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation en werkt samen met ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en private cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Fonds 21, Ammodo, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds/Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, Stichting Elise Mathilde Fonds, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt Stichting.