Kickstart Cultuurfonds geeft 1,2 miljoen euro aan 38 musea

Goed nieuws voor 38 musea: Kickstart Cultuurfonds doneert ruim 1,2 miljoen euro aan 38 musea. Onder hen zijn het Limburgs Museum in Venlo, muZIEum in Nijmegen , Museum Tot Zover in Amsterdam en het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.
30 september 2020
Kickstart Cultuurfonds geeft 1,2 miljoen euro aan 38 musea
Fotocredits:
Het Watersnoodmuseum

Musea konden een aanvraag indienen om hun museum coronaproof te maken en zo het publiek weer op een veilige, goede manier te kunnen ontvangen. Op www.kickstartcultuurfonds.nl verschijnt elke week een overzicht van de toekenningen. Musea die nog niet eerder hebben aangevraagd, krijgen deze week een laatste kans een aanvraag in te dienen.

Een greep uit de musea die een bijdrage krijgen:

Ruim 73.000 euro voor het Limburgs Museum

Foto: Wikimedia Commons

Het Limburgs Museum in Venlo is een cultuurhistorisch museum dat verhalen van Limburgers vertelt en verbeeldt. Met de bijdrage van Kickstart Cultuurfonds kunnen zij extra gastvrouwen en -heren inzetten die er voor zorgen dat publiek coronaproof én gastvrij in het museum wordt ontvangen en door het museum wordt geleid. Bovendien verruimt het museum haar openingstijden zodat de bezoekerscapaciteit vergroot wordt.

“Limburg staat bekend om haar gastvrijheid. Dankzij de bijdrage van het Kickstart Cultuurfonds kunnen we als Limburgs Museum onze bezoekers ook in coronatijden optimaal gastvrij ontvangen”, aldus Bert Mennings, directeur Limburgs Museum.

19.000 euro voor muZIEum 

Foto: MuZIEum

Heleen Vermeulen, directeur muZIEum, vertelt: “In de afgelopen maanden heeft het muZIEum, ervaringsmuseum over blind- en slechtziendheid, uitsluitend kleine gezelschappen particulieren kunnen ontvangen. Door deze bijdrage vanuit Kickstart Cultuurfonds kunnen we met extra faciliteiten en materialen voor de bezoekers van het muZIEum weer een optimale beleving bieden onder leiding van onze blinde en slechtziende medewerkers. Alle tentoonstellingsonderdelen en het educatieprogramma kunnen weer opengesteld en gebruikt worden.”

10.000 euro voor Museum Tot Zover

Foto: Uitvaart Museum Tot Zover

Het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover wil de komende maanden meer bezoekers kunnen ontvangen in haar museum op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Daarom breidt het museum de bestaande tentoonstelling van kunstenares Roos van Geffen uit met een nieuw werk. Daaromheen worden speciale avond-openstellingen en extra activiteiten georganiseerd.

Directeur Guus Sluiter vertelt: “Steeds meer merken we dat mensen de cultuur zo enorm missen. Er is behoefte aan introspectie en reflectie en daarom bedacht Roos het project HUID. Een poëtisch werk, dat troost kan geven in deze lastige tijd. Het wordt geplaatst in onze tuin waardoor het tentoonstellingsoppervlak tijdelijk wordt vergroot. We zijn superblij dat we dit dankzij een bijdrage van Kickstart Cultuurfonds voor elkaar kunnen krijgen.”

49.000 euro voor het Watersnoodmuseum

“We zijn bijzonder blij met de toekenning. Met het geld kunnen we een aparte oral history-ruimte inrichten die volledig coronaproof is. De persoonlijke, emotionele getuigenissen over de watersnoodramp van 1953 kunnen zo verteld blijven worden en dragen bij aan het waterbewustzijn vandaag de dag en in de toekomst. Dat nemen we als museum heel serieus en willen dat ook in dit coronatijdperk graag blijven doen,’’ aldus directeur Siemco Louwerse.

Over Kickstart Cultuurfonds

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Met het nieuw opgerichte - en tijdelijke - Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. 

Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.