Kickstart Cultuurfonds geeft 1,5 miljoen euro aan muziekpodia

Goed nieuws! Kickstart Cultuurfonds doneert 1,5 miljoen euro aan 36 muziekpodia. Zij konden een aanvraag indienen om hun gebouwen en presentaties coronaproof te maken en het publiek op een veilige, goede manier te kunnen ontvangen. Tussen 14 en 18 september opent het loket een laatste maal voor muziekpodia.
8 september 2020
Kickstart Cultuurfonds geeft 1,5 miljoen euro aan muziekpodia
Fotocredits:
Paradiso Amsterdam ontving een bijdrage van 100.000 euro. Door: Niels Vinck

Kijk voor meer informatie op www.kickstartcultuurfonds.nl. Daar verschijnt elke week ook een overzicht van de toekenningen. Of bekijk hier de lijst van muziekpodia toekenningen in tranche 1 en tranche 2.

Een greep uit de muziekpodia die een bijdrage krijgen:

Poppodium Paradiso in Amsterdam

Paradiso heeft deze zomer geëxperimenteerd met verschillende programmavormen. Inmiddels is aan de hand van 3D-tekeningen bepaald wat de beste opstelling is, en heeft de zaal een capaciteit van 260 zittende bezoekers. De bijdrage uit het Kickstart Cultuurfonds zal worden gebruikt om onder andere publieksbegeleiders in te zetten tijdens de concerten en de horecavoorzieningen beter in te richten.

Poppodium 013 in Tilburg

Poppodium 013 wil weer op een veilige manier openen voor bezoekers, artiesten en personeel. Daarom past het podium onder andere de looproutes aan en komen er spatschermen. Ook krijgen de zalen extra stoelen en gaat het podium werken met een cash-loos betaalsysteem.


Poppodium 013, Tilburg. Foto: William van der Voort


Frens Frijns, directeur-bestuurder, vertelt: “De veiligheid en het plezier van de bezoekers staan bij 013 voorop. Deze crisis brengt roerige tijden mee voor ons podium, waarin we met een klein team en beperkte middelen alsnog de hoge standaard willen bieden die bezoekers van 013 gewend zijn. Met deze bijdrage van het Kickstart Cultuurfonds kunnen wij ons podium op een verantwoorde en veilige manier openen voor bezoekers, artiesten en personeel. Zo zorgen we ervoor dat we ook in deze moeilijke tijden kunnen blijven doen waar wij goed in zijn: het bieden van een onvergetelijke live ervaring voor onze bezoekers.”

De Doelen in Rotterdam

De Doelen, één van de grootste concertzalen in het land, opent in september haar deuren weer met een aangepaste zaalcapaciteit en dito programma. Kickstart Cultuurfonds draagt onder andere bij aan de uitbouw van het podium in de grote zaal. Deze investeringen komen ook ten goede aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat De Doelen als ‘huispodium’ heeft.

De Doelen, Rotterdam

Janneke Staarink, directeur De Doelen, vertelt: “De steun van het Kickstart Cultuurfonds is voor De Doelen van grote betekenis, nadat we zeer hard getroffen zijn door corona. Dankzij deze bijdrage kunnen we zowel voor als achter de schermen maatregelen treffen. Van een uitbouw van het podium tot digitale informatievoorziening en extra publieksbegeleiding. We kijken er naar uit om ons publiek, musici en orkesten op veilige en gastvrije wijze te ontvangen en weer samen te genieten van live muziek in alle genres in een anderhalvemeter-proof setting.”

Al 7,2 miljoen euro naar 187 culturele instellingen

Op www.kickstartcultuurfonds.nl verschijnt elke week een overzicht van de toekenningen. Daar is ook te zien welke categorieën op welk moment een aanvraag kunnen doen. Er zijn nu zes (van in totaal twaalf) toekenningsrondes achter de rug, waarin theaters, concertzalen en poppodia, theaterproducenten en musea een aanvraag konden doen. Al 187 culturele instellingen kregen goed nieuws. Zij ontvangen samen een bedrag van 7,2 miljoen euro.

Ruim 5.200 euro voor De Groene Zwaan in De Rijp

De Groene Zwaan, een klein podium in een voormalige Lutherse kerk, heeft vanwege de anderhalvemeter-samenleving de capaciteit van haar zaal met 70% zien teruglopen naar slechts 34 plaatsen. Het pand is een monument dat niet kan worden aangepast. Daarom organiseert het podium de komende maanden concerten op andere locaties en in de open lucht. Een mobiele licht- en geluidsinstallatie maakt dit mogelijk. Met een relatief bescheiden bedrag helpt Kickstart Cultuurfonds dit podium weer een heel eind op weg.

Peter van Hoogstraten, voorzitter Stichting De Groene Zwaan, vertelt: “De Groene Zwaan is heel blij met de toekenning vanuit het Kickstart Cultuurfonds, waarmee wij een mobiel geluid- en lichtsysteem kunnen aanschaffen. Daarmee kunnen wij het komende jaar rendabel voorstellingen en concerten op locatie (binnen en buiten) organiseren, met in acht neming van de corona restricties. Zonder dit systeem is dat niet mogelijk. Nu is er weer perspectief en hopen we veel bezoekers mooie middagen en avonden te kunnen aanbieden.”

Over Kickstart Cultuurfonds

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Met het nieuw opgerichte - en tijdelijke - Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. 

Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.

kickstartcultuurfonds.nl