Kickstart Cultuurfonds geeft 1,6 miljoen euro aan 35 theaterproducenten

Goed nieuws voor 35 theaterproducenten! Kickstart Cultuurfonds – een initiatief van de BankGiro Loterij en een groot aantal private fondsen - doneert ruim 1,6 miljoen euro aan 35 theaterproducenten. Producenten konden in de tweede toekenningsronde van het Kickstart Cultuurfonds een aanvraag indienen om coronaproof voorstellingen te maken om zo het publiek weer op een veilige, goede manier welkom te heten in de theaters.
24 augustus 2020
Kickstart Cultuurfonds geeft 1,6 miljoen euro aan 35 theaterproducenten
Fotocredits:
Makershuis Tilburg. Jostijn Ligtvoet Fotografie

De bekendmaking in de categorie ‘theaterproducenten’ is de derde van in totaal twaalf toekenningsrondes. Elke week verschijnt een overzicht van de toekenningen ook op www.kickstartcultuurfonds.nl. Bekijk hier de volledige lijst van de eerste tranche in de categorie 'theaterproducenten' : Kickstart Cultuurfonds toekenningen theaterproducenten.

Een greep uit de theaterproducten die een bijdrage krijgen:

Theatergroep De Jonge Honden 

Met een donatie van het Kickstart Cultuurfonds kan Theatergroep de Jonge Honden uit Zwolle de repetities van de theaterproductie Oorlogswinter hervatten en op tournee langs de theaters in Overijssel in oktober en november. Oorlogswinter van Jan Terlouw is Nederlands bekendste jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog. 


In het voorjaar van 2020 is Theatergroep de Jonge Honden uit Zwolle gestart met de bewerking van het boek tot een familievoorstelling. Vanwege het coronavirus kwamen de repetities halverwege maart stil te liggen en kon de tournee in maart, april en mei niet doorgaan. Op vrijdag 9 oktober gaat Oorlogswinter nu alsnog in première in Schouwburg Odeon in Zwolle. 

De Toneelschuur

Het Kickstart Cultuurfonds doneert 300.000 euro aan een unieke samenwerking van 34 makers/gezelschappen en 17 vlakke vloertheaters, via De Toneelschuur in Haarlem. Marelie van Rongen, directeur Toneelschuur: 'De vlakke vloeren staan voor de artistieke waarde van deze groep makers; hun verhalen zijn belangrijk om verteld te worden, daar doet een kleiner publiek niets aan af. We zijn het Kickstart Cultuurfonds heel dankbaar dat deze makers publiek kunnen blijven ontmoeten in onze theaters dit najaar.' 

Makershuis Tilburg

Makershuis Tilburg is de broedplaats voor circus-, dans- en theatertalent in Tilburg. Samenwerkingspartners Het Zuidelijk Toneel, De Nieuwe Vorst, DansBrabant, Theaters Tilburg en Festival Circolo bundelen hun krachten om de podiumkunstenaars van de toekomst een plek te geven in de stad én de wereld. 

Over Kickstart Cultuurfonds

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Zij werken sinds 2012 samen in het Blockbusterfonds en hebben opnieuw de handen ineen geslagen. Met het nieuw opgerichte - en tijdelijke - Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. 

Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.

Kijk voor meer informatie op kickstartcultuurfonds.nl.