Kickstart Cultuurfonds geeft 1,7 miljoen euro aan 48 musea

Goed nieuws voor 48 musea! Kickstart Cultuurfonds doneert ruim 1,7 miljoen euro aan 48 musea. Musea konden vanaf 3 augustus een aanvraag indienen om hun gebouwen en presentaties coronaproof te maken en het publiek weer op een veilige, goede manier te kunnen ontvangen.
25 augustus 2020
Kickstart Cultuurfonds geeft 1,7 miljoen euro aan 48 musea
Fotocredits:
Stefan Peters, Untitled. Van Gogh Huis

Vier toekenningsrondes zijn al achter de rug. Daarmee ging al ruim 5 miljoen euro naar 131 culturele instellingen. In de week van 31 augustus en de week van 28 september krijgen musea - die nog niet eerder een aanvraag deden – opnieuw de kans om een aanvraag in te dienen bij het Kickstart Cultuurfonds. 

Kijk voor meer informatie op www.kickstartcultuurfonds.nl. Daar verschijnt elke week ook een overzicht van de toekenningen. Of bekijk hier de volledige lijst van musea in de eerste tranche.

Een greep uit de musea die in deze ronde een bijdrage krijgen:

Stichting Platform Drentse Musea

De toekenning voor Stichting Platform Drentse Musea betreft een bijdrage voor 16 Drentse musea, uiteenlopend van het Klompenmuseum in Eelde tot het Onderduikersmuseum in Nieuwlande. Het Platform deed namens hen een gebundelde aanvraag en coördineert de uitvoering en verantwoording. Veel van de betrokken musea werken alleen of voornamelijk met vrijwilligers.

Foto: Klompenmuseum

Iris Bierenbroodspot, coördinator Platform Drentse Musea, vertelt: “De donatie van Kickstart Cultuurfonds maakt 27 aanpassingen/oplossingen mogelijk voor 16 kleine Drentse musea in coronatijd. Denk aan de aanschaf van een modern kassasysteem, maar ook aan het aanpassen van de collectiepresentatie, publieksbegeleiding of het educatieprogramma. Dit maakt een enorm verschil!”

Fries Scheepvaart Museum

Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek omvat onder andere een Kindermuseum dat een educatief programma biedt voor het primair onderwijs. Voor het museum zijn stylopennen nodig waarmee de touchscreens en knoppen kunnen worden bediend en extra schoonmaak van de vele ‘aanraakpunten’.

Foto: Fries Scheepvaart Museum

Meindert Seffinga, directeur, vertelt: “Zonder de bijdrage van Kickstart Cultuurfonds had het Kindermuseum nog lange tijd gesloten moeten blijven, maar nu kunnen we weer open! Dat vinden we fantastisch. Deze week nog gaan we de scholen het goede nieuws vertellen en hen informeren dat ze weer welkom zijn!”

Stichting Van Gogh & Zundert

Het Vincent Van GoghHuis in Zundert heeft de geplande najaarstentoonstelling van Ruud van Empel door de coronacrisis moeten verplaatsen naar 2021. Kickstart Cultuurfonds ondersteunt een deel van de alternatieve programmering en compenseert een deel van de publieksinkomsten, aangezien die nu lager uitvallen dan normaal gesproken bij dergelijke tentoonstellingen.

Foto: Johan Gelper

Ron Dirven, directeur-conservator, vertelt: “Dankzij deze donatie kunnen we een mooie tentoonstelling samenstellen zodat we onze bezoekers in deze vreemde periode toch een boeiend programma kunnen bieden. Daar zijn we hartstikke blij mee! We vieren dit in het weekend van 5 & 6 september met twee Open Dagen."

Singer Laren: museum en theater

Beeld: ANP Kippa

Ook Evert van Os, algemeen directeur Singer Laren, is enorm blij dat hun deuren weer open staan voor het publiek. Van Os: "Met de bijdrage van Kickstart Cultuurfonds kunnen we onze bezoekers nog beter en slimmer ‘coronaproof’ ontvangen. Naast aanpassingen aan het gebouw, kunnen we met de bijdrage zorgen voor een optimale bezoekersbegeleiding. Zo zorgen we ervoor dat onze bezoekers zich als vanouds thuis voelen in het gastvrije Singer en zonder onnodige afleiding van ons culturele aanbod kunnen genieten. Wij zijn het Kickstart Cultuurfonds zeer dankbaar dat we in deze moeilijke financiële tijd deze investeringen kunnen doen.” 

Over Kickstart Cultuurfonds

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Met het nieuw opgerichte - en tijdelijke - Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. 

Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.

kickstartcultuurfonds.nl