Kickstart Cultuurfonds geeft 2,1 miljoen euro aan 80 theaters

Goed nieuws: 80 theaters in Nederland ontvangen ruim 2,1 miljoen euro van Kickstart Cultuurfonds om hun theater(zalen) coronaproof te maken en publiek weer op een veilige manier te kunnen ontvangen. De donaties variëren van 3.938 euro voor Het Huis in Utrecht tot 84.760 euro voor Theater De Nieuwe Kolk in Assen.
Amsterdam, 6 juli 2021
Kickstart Cultuurfonds geeft 2,1 miljoen euro aan 80 theaters
Fotocredits:
Anna van Kooij, Het Huis Utrecht

De nood in de cultuursector blijft hoog, zo blijkt uit de 1.092 aanvragen die dit jaar werden ingediend voor de 20 miljoen euro die beschikbaar is voor ondersteuning van corona-gerelateerde kosten. Dat is een bijna-verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen het tijdelijke noodfonds al 16 miljoen euro doneerde aan producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters.

Fysieke aanpassingen voor theaters in het hele land

De 80 gehonoreerde theaters zijn verspreid over heel Nederland en ontvangen veelal donaties voor fysieke aanpassingen aan hun theater(zaal). Zoals een grotere ontvangstruimte om meer bezoekers coronaproof te kunnen ontvangen en registeren (Theater De Glasbak in Almere, 6.699 euro), een mobiele koffiebar waarmee de doorstroom van publiek bevorderd wordt (het Zaantheater in Zaandam, 8.085 euro), een glazen overkapping om de buitenruimte geschikt te maken voor coronaproof publieksontvangst (Theater Walhalla Rotterdam, 20.000 euro) en verbetering van de ventilatiesystemen en het aanbrengen van narrowcasting schermen om publiek goed te informeren (Bijlmer Parktheater Amsterdam, 45.000 euro).

Ook donaties voor marketing, buitenprogrammering en CRM-systemen 

In deze ronde waren er ook opvallend veel aanvragen voor extra, corona-gerelateerde marketingcampagnes, voor CRM-systemen en buitenprogrammering. Zo ontvangt De Lindenberg in Nijmegen 17.500 euro voor twee marketingcampagnes, Theater Geert Teis in Stadskanaal 16.351 euro voor een knallende seizoenstart via een kick-off evenement en uitbreiding van de marketingkanalen, en Schouwburg Amphion in Doetinchem 21.875 euro om bezoekers weer te enthousiasmeren middels een videoclip van een pop-up optreden die als marketingmiddel ingezet wordt, een uitgebreid magazine ter vervanging van de jaarlijkse brochure en een lanceringsdag van het nieuwe theaterseizoen.

Om deze zomer coronaproof buitenprogrammering mogelijk te maken, krijgen het Zuiderparktheater in Den Haag 21.980 euro, Openluchttheater Valkenburg 9.168 euro en Theater De Blauwe Kei in Veghel 68.523 euro; die laatste bijdrage omvat ook het inzetten van extra publieksbegeleiders en uitvoeren van extra marketinginspanningen rondom de start van het nieuwe seizoen.

Om hun publieksgroepen sneller te kunnen informeren over veranderende maatregelen en programmering, ontvangen Grand Theatre in Groningen 4.600 euro en De Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur 74.878 euro voor (onder meer) de aanschaf van een CRM-systeem.

Loket gesloten, alle toekenningen op www.kickstartcultuurfonds.nl

Het loket van het tijdelijke noodfonds is gesloten en aanvragen is niet meer mogelijk. Een overzicht van alle toekenningen staat op www.kickstartcultuurfonds.nl.

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation en werkt samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en private cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Fonds 21, Ammodo, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds/Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, Stichting Elise Mathilde Fonds, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt Stichting.