Paradiso, Bimhuis en 20 andere muziekpodia krijgen bijdrage uit Kickstart Cultuurfonds

Ruim 1 miljoen euro voor 22 muziekpodia in Nederland. Kickstart Cultuurfonds geeft een bijdrage aan onder meer Paradiso en Bimhuis in Amsterdam, De Meester in Almere en De Pul in Uden.
Amsterdam, 11 september 2020
Paradiso, Bimhuis en 20 andere muziekpodia krijgen bijdrage uit Kickstart Cultuurfonds

Kickstart Cultuurfonds is er speciaal om ondersteuning te geven aan theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor werd ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht door de Bankgiro Loterij en een groep private fondsen, waaronder het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Bimhuis

Het baanbrekende jazzpodium Bimhuis heeft deze herfst en winter 78 concerten op het programma, die alleen uitgevoerd kunnen worden met een aantal aanpassingen in het kassasysteem, met verduidelijking van de bewegwijzering/signing en met investeringen in extra personeel. Daarvoor werd een bijdrage aangevraagd.

Paradiso

Paradiso heeft deze zomer geëxperimenteerd met verschillende programmavormen. Inmiddels is aan de hand van 3D-tekeningen bepaald wat de beste opstelling is, en heeft de zaal een capaciteit van 260 zittende bezoekers. De bijdrage uit het Kickstart Cultuurfonds zal worden gebruikt om onder andere publieksbegeleiders in te zetten tijdens de concerten en de horecavoorzieningen beter in te richten.

De Pul

Poppodium De Pul in Uden heropent in september in aangepaste vorm. In de grote zaal wordt een verhoging gecreëerd, er worden inklapbare stoelen en tafels aangeschaft, er worden looproutes aangebracht in de publieksruimtes, het kleedkamergebied wordt verruimd en er wordt extra beveiliging ingehuurd

Al 7,2 miljoen euro naar 187 culturele instellingen

Op www.kickstartcultuurfonds.nl verschijnt elke week een overzicht van de toekenningen. Daar is ook te zien welke categorieën op welk moment een aanvraag kunnen doen. Er zijn nu zes (van in totaal twaalf) toekenningsrondes achter de rug, waarin theaters, concertzalen en poppodia, theaterproducenten en musea een aanvraag konden doen. Al 187 culturele instellingen kregen goed nieuws. Zij ontvangen samen een bedrag van 7,2 miljoen euro.

Komende week, van 14 tot en met 18 september, krijgen muziekpodia nog een laatste keer de kans om een aanvraag in te dienen bij Kickstart Cultuurfonds.

Private fondsen slaan handen ineen

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Zij werken sinds 2012 samen in het Blockbusterfonds en hebben opnieuw de handen ineen geslagen. Met het nieuw opgerichte - en tijdelijke - Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.