Koningin Máxima reikt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit aan IVN Natuureducatie

Hare Majesteit Koningin Máxima reikte vanmiddag de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit aan IVN Natuureducatie. De feestelijke ceremonie vond plaats in het voormalige zendstation Radio Kootwijk. Het Cultuurfonds kent deze oeuvreprijs jaarlijks toe aan een persoon of instelling die iets bijzonders betekent voor cultuur of natuur in Nederland.
16 november 2021
Koningin Máxima reikt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit aan IVN Natuureducatie
Fotocredits:
Jorrit Lousberg

IVN is dit jaar uitgeroepen tot winnaar omdat het jaarlijks duizenden mensen in contact brengt met de natuur en daarbij aandacht heeft voor groepen voor wie belangstelling voor de natuur niet vanzelfsprekend is. IVN organiseert natuuractiviteiten, cursussen en projecten om jong en oud te laten beleven hoe leuk, gezond en belangrijk de natuur is.

Aan de prijs is een bedrag van 75.000 euro verbonden. IVN krijgt een fonds op naam bij het Cultuurfonds, met een startkapitaal, en een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro. Met het fonds op naam van IVN - het IVN Groene Schoolpleinen Fonds - wordt het gebruik van groene schoolpleinen van basisscholen gestimuleerd, bijvoorbeeld met buitenlessen. Zodat kinderen kunnen leren over en in de natuur.

Uitreiking

De feestelijke uitreiking werd geleid door Andrea van Pol. Zij ging in gesprek met Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds, maar ook met de directeur van IVNNatuureducatie, Jelle de Jong. Zij spraken over het belang van natuur en hoe het IVN zich inzet voor natuureducatie. Ook konden de bezoekers genieten van een korte lezing door een IVN gids en van prachtige optredens van violist Kaya Gür, zangeres Nynke Laverman en pianist en zanger Ruben Hein en zijn ensemble. Tijdens de uitreiking waren er ook twee video's te zien. Een video waarin woordkunstenaar Elten Kiele basisschool De Groene Vallei in Eden bezoekt om hen een workshop spoken word te geven. De Groene Vallei heeft dankzij IVN een prachtig Groen Schoolplein. En een video van Chequite Nahar, de ontwerper van de nieuwe Cultuurfonds Prijs ketting.

Na een prachtig woord van Pauline Meurs waarin zij vertelde waarom juist IVN deze prijs zo verdiende, ontving directeur Jelle de Jong de Cultuurfonds Prijs ketting van Hare Majesteit Koningin Máxima. De ceremonie werd afgesloten door wederom een prachtig lied van Nynke Laverman. 

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

Deze oeuvreprijs is er voor personen of organisaties die iets bijzonders betekenen voor cultuur of natuur. De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt sinds 2010 uitgereikt, elk jaar met een ander thema. Eerdere winnaars van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs zijn onder meer ISH Dance Collective (2020), Vereniging de Hollandsche Molen (2019), Reinbert de Leeuw (2018), Geert Mak (2017) en Heddy Honigmann (2016). Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleert het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks meer dan 3.500 projecten door het hele land.

CultuurFonds op Naam IVN

Met het fonds op naam van IVN - het IVN Groene Schoolpleinen Fonds - wordt het gebruik van groene schoolpleinen van basisscholen gestimuleerd, bijvoorbeeld met buitenlessen. Zodat kinderen kunnen leren over en in de natuur. Het geeft schoolkinderen een plek waar volop gespeeld en ontdekt wordt. Het Cultuurfonds stelt uit het IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds in 2022, 2023 en 2024 op jaarbasis €25.000 beschikbaar voor projecten die het gebruik van groene schoolpleinen voor natuur- en cultuureducatie stimuleren. Lees meer op de webpagina over het IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds.