Leoni Pirenne ontvangt Harry Wich Stipendium 2022

Op 18 september 2022 heeft Leoni Pirenne het Harry Wich Stipendium 2022 ontvangen in Villa Augustus in Dordrecht. De prijs is bestemd voor een afstuderende aan een van de vier scenografieopleidingen in Nederland en het bedrag van 12.500 euro kan besteed worden aan een vervolgstudie/-opleiding of aan professionele kosten. Leoni Pirenne heeft de HBO Bachelor Theatervormgeving afgerond aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
19 september 2022
Leoni Pirenne ontvangt Harry Wich Stipendium 2022

De andere genomineerden waren Cezara Gurāu (Academie Minerva, Groningen), Thomas Maas (Academie voor Theater en Dans, Amsterdam) en - niet op de foto - Lonneke Orbons (Toneelacademie Maastricht).

Leoni Pirenne

De jury zegt over Leoni: "Leoni maakt ontwerpen en performances die esthetisch interessant zijn en aanspreken, terwijl haar werk tegelijkertijd de sociale omgeving bekritiseert en bevraagt. Ze toont lef, leiderschap en verantwoordelijkheid. Dat wat ze maakt, getuigt van een sterk gevoel voor theatrale spanning in beeld en verloop; het zijn ontwerpen die onthullen, transformeren, verontrustend zijn of worden naar mate de tijd zich ontvouwt. Ze creëert kansen voor zichzelf en zoekt samenwerkingen op. Leoni laat zien dat ze een manier van denken en samenwerken heeft ontwikkeld, waarin ze constant reflecteert op de artistieke regels en referenties in het werk, zowel individueel als in samenwerkingen. De jury noemt Leoni fris, tegendraads, scherp, helder en professioneel, een scenograaf met een eigen handschrift. Ze verzorgt alles tot in de puntjes, maakt nieuwsgierig en is enorm scenografisch."

Leoni Pirenne - Anywhere But Here - ervaringsinstallatie/performance Noorderzon, foto: Joran de Boer 

Harry Wich Stipendium

Het Harry Wich Stipendium voor scenografie is ingesteld ter nagedachtenis aan scenograaf Harry Wich, overleden in 2002. Het is bestemd voor een afstuderende aan een van de vier scenografieopleidingen in Nederland en kan besteed worden aan een vervolgstudie/-opleiding of aan professionele kosten. Voor dit stipendium worden maximaal vier afstuderenden genomineerd middels voordrachten van de verschillende scenografieopleidingen in Nederland. Met het stipendium van € 12.500 krijgt één talentvolle, nieuwsgierige, avontuurlijke student met gevoel voor theater, de kans een jaar in het buitenland zijn of haar studie aanvullend te verrijken. De andere genomineerden ontvangen elk € 1.000, eveneens bestemd voor opleiding en/of professionele ontwikkeling.

De volgende selectieprocedure is doorlopen: de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Toneelacademie Maastricht en Academie Minerva selecteerden elk één student scenografie. Van elke student leverde de opleidingscoördinator een cv, portfolio, motivatiebrief en een aanbevelingsbrief aan. In een juryoverleg werd de stipendiaat gekozen. De jury voor het stipendium bestaat in 2022 uit scenograaf Wikke van Houwelingen, scenograaf Sanne Danz en Dorine de Vos, ontwerpster en de weduwe van Harry Wich.