Livestream | 80 jaar Cultuurfonds vanuit de Lichtfabriek

Op donderdagmiddag 8 oktober steken we de cultuur een hart onder de riem met een cultureel programma vanuit de Lichtfabriek in Haarlem. Zijne Majesteit de Koning is daarbij aanwezig, en jij kunt er vanaf 12:00 uur bij zijn via de livestream.
30 september 2020
Livestream | 80 jaar Cultuurfonds vanuit de Lichtfabriek
Fotocredits:
De Lichtfabriek

Het programma is op 8 oktober live te volgen via cultuurfonds.nl/livestream. Daar kun je vanaf 12:00 genieten van optredens van het Syrisch-Nederlandse New Life Choir uit Groningen, breakdance collectief The Ruggeds uit Eindhoven (Charlotte Köhler Prijs 2020), acrobaten van Corpus Acrobatics uit Amsterdam en spoken word artiest Elten Kiene uit Rotterdam (Cultuurprijs Zuid-Holland 2020).

Kijk de livestream terug

Wil je de opname na afloop nog terugkijken? Dat is mogelijk via cultuurfonds.nl/livestream of via ons Youtube-kanaal.

Tijdens de bijeenkomst zal Koning Willem-Alexander een speciaal voor het jubileum gemaakt textielwerk van Mode Stipendium laureaat Bas Kosters onthullen. Verder gidst acteur Gijs Scholten van Aschat ons langs de hoogtepunten van het Cultuurfonds in de afgelopen tachtig jaar en de rol van het fonds nu en in de toekomst.

Cultuurmakers als curator Marian Duff, theatertekstschrijver Bo Tarenskeen (TheaterTekst Stipendium 2014) en violiste Eva Traa berichten over de uitdagingen én creativiteit in tijden van een pandemie. En last but not least hebben we het over de noodzaak van creatief schenken met prof. Helleke van den Braber, #doemeemetjeaow initiatiefnemer Hein Muller en mecenas Marijke van Oordt.

Wil je de opname na afloop nog terugkijken? Dat is mogelijk via ons Youtube-kanaal.

De oprichting van het Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Fonds werd opgericht als privaatfonds om geld in te zamelen voor Spitfire vliegtuigen in de strijd tegen de Duitse bezetter. Na de oorlog groeide het fonds uit tot het Prins Bernhard Cultuurfonds dat cultuur en natuur in Nederland ondersteunt. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen maakt het fonds jaarlijks meer dan 3.500 projecten mede mogelijk door het hele land.

Het Cultuurfonds anno nu

Dit jaar zet het Cultuurfonds zich volop in voor de cultuursector, die hard geraakt is door de coronacrisis. Met de campagne  ‘Houd Cultuur Levend’ zamelen we geld in voor de sector. Ook heeft het Cultuurfonds samen met de BankGiro Loterij en vele andere private fondsen het Kickstart Cultuurfonds geïnitieerd, dat met ruim 16 miljoen euro podia, musea en producenten van podiumkunsten in staat wil stellen om hun publieksactiviteiten te hervatten.