Netwerk Achterwillens uit Gouda ontvangt steun van De Groene Motor en het Cultuurfonds

In Goudse Hout is een voucher van € 1.000 uitgereikt aan de vrijwilligers van Netwerk Achterwillens, die met deze bijdrage een nestelgelegenheid voor bijen hebben gecreëerd. Gerard Voskuilen ontving de voucher namens de vrijwilligers uit handen van Barbara van der Sar, expert natuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland.
18 november 2022
Netwerk Achterwillens uit Gouda ontvangt steun van De Groene Motor en het Cultuurfonds

Nestelgelegenheid voor bijen

Netwerk Achterwillens heeft met de voucher een bodemnestelgelegenheid voor bijen gerealiseerd. Want bijen en hommels nestelen niet alleen boven de grond onder dakpannen of in bijenhotels, maar ook ìn de grond. Sterker nog, van de circa 360 Nederlandse bijensoorten nestelen er zo'n 250 in de grond. Voor de nestelgelegenheid zijn verschillende bodemsoorten gebruikt om verschillende bijensoorten een passende omgeving te bieden.

Bijdrage aan biodiversiteit

De nestelgelegenheid maakt onderdeel uit van een grotere ‘insectenplaza’ in Goudse Hout, met voedsel- en nestelgelegenheid voor bijen, vlinders en andere insecten. Hiermee wordt de biodiversiteit in de omgeving bevordert. Maar ook in je eigen tuin kun je een bijdrage leveren aan een grotere biodiversiteit.

Wat kan je doen voor de bijen?

In de winter zijn wilde bijen en honingbijen in rust. Veel soorten overwinteren als eitje of larve in de grond, in holle stengels en gangetjes in hout. Je kan de bijen het beste helpen door ze met rust te laten. Dus maak je tuin niet winterklaar door teveel op te ruimen, maar laat het blad juist zoveel mogelijk liggen en laat holle stengels staan.

Groene projecten

De voucher aan Netwerk Achterwillens is uitgereikt in het kader van de Groene Pluspuntenregeling Zuid-Holland. Bij deze regeling kunnen vrijwilligers, buurtinitatieven en scholen heel makkelijk een voucher aanvragen om groene projecten te helpen realiseren. De regeling is een initiatief van De Groene Motor en Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland en loopt tot en met april 2025.

Heb je geld nodig voor groene projecten?

Heb je een mooi project waarmee je de biodiversiteit in jouw omgeving stimuleert? Dan kan je vanaf 1 mei 2023 weer een aanvraag indienen voor een voucher. Dit kan heel makkelijk via www.zelfdoeninzh.nl. Of neem contact op met Leonie van der Geest, per e-mail via info@degroenemotorzh.nl en telefonisch via (06)13 14 25 11.

Over Netwerk Achterwillens

Voor meer informatie over Netwerk Achterwillens kan je kijken op de website https://achterwillens.eu.

Over de Groene Motor en het Zuid-Hollands Landschap

De Groene Motor, een programma gefinancierd door Provincie Zuid-Holland en onderdeel van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, is er voor alle groene vrijwilligers in Zuid-Holland. De Groene Motor vindt het belangrijk dat vrijwilligers goed zijn toegerust om hun werk te doen. Omdat het meer plezier, zelfstandigheid en professionaliteit in het vrijwilligerswerk oplevert. En omdat zij er van overtuigd zijn dat vrijwilligerswerk in het groen winst oplevert voor het welzijn van de vrijwilliger en de natuur. De Groene Motor leidt vrijwilligers op, ondersteunt op het gebied van veilig werken, leent gereedschap uit en helpt met voucherregelingen, een vorm van micro-financiering om groene vrijwilligersprojecten realiseren.