Oase 2023 zoekt ervaren documentaire regisseurs

Voor Oase 2023 roepen we ervaren documentaire regisseurs op om filmplannen te ontwikkelen voor lange documentaires en daarvoor een aanvraag te doen. Aanvragen kunnen t/m maandag 3 april 2023 bij het Filmfonds worden ingediend.
24 november 2022
Oase 2023 zoekt ervaren documentaire regisseurs
Fotocredits:
Zaatari Djinn / Catherine van Campen / Documentary / Witfilm BV

Welke projecten zoeken we?

Lange documentaires (vertoningsduur van meer dan 70 minuten) met cinematografische ambitie. 

Wie komt in aanmerking?

Een onafhankelijke regisseur, niet verbonden aan een omroep, kan een aanvraag voor treatment-ontwikkeling van een lange documentaire indienen. De regisseur heeft in ieder geval: 

  • twee documentaires van minstens 50 minuten op zijn/haar/hun naam staan die zijn uitgebracht in de Nederlandse bioscopen en/of filmtheaters voor betalend publiek en/of uitgezonden op landelijke televisie;
  • en één lange documentaire (minimaal 70 minuten) gemaakt die is uitgebracht in de Nederlandse bioscopen en/of filmtheaters voor betalend publiek en/of uitgezonden op landelijke televisie

Uitzondering 

Er wordt ook ruimte geboden aan regisseurs die wel twee of meer documentaires gerealiseerd en uitgebracht hebben maar nog geen lange documentaire met bioscoopuitbreng. In dat geval dient een van hun eerdere documentaires geselecteerd te zijn voor een internationale festival competitie of een relevante prijs voor (documentaire) regie te hebben gewonnen.

Bijdrage

De aan te vragen bijdrage is € 8.000 voor research en ontwikkeling van een treatment. Het treatment moet binnen een jaar worden opgeleverd. Na oplevering van het treatment kan een productiemaatschappij een reguliere ontwikkelingsaanvraag indienen voor de verdere scenario-ontwikkeling van de documentaire. De bijdrage in het kader van Oase staat los van eventuele verdere aanvragen bij het Filmfonds. 

Voldoe je aan de voorwaarden, doe je aanvraag via het Filmfonds!  Aanvragen kunnen t/m maandag 3 april 2023 bij het Filmfonds worden ingediend.

Voorwaarden

Een regisseur kan één aanvraag per ronde indienen. Indien de aanvraag gehonoreerd wordt moet dit project eerst afgerond zijn alvorens een nieuwe aanvraag in het kader van Oase gedaan kan worden. De regisseur kan geen aanvraag indienen wanneer hij of zij voor het betreffende project al een bijdrage van (een van) beide fondsen heeft ontvangen. 

Een aanvraag omvat:

een filmplan (maximaal vier A4) met: 

  • een beschrijving van het onderwerp en de dramatische ontwikkeling;
  • een duidelijke toelichting op stijl en vorm;
  • een gedegen motivatie en een regievisie;
  • een inschatting van de kosten waarvoor de bijdrage wordt aangevraagd met bijbehorende toelichting;
  • een CV/filmografie van de regisseur en eventuele medewerkers (maximaal twee A4 en voorzien van adres, telefoonnummer en e-mailadres). Hierin moeten de lengtes, de omroep en/of de bioscooproulatie van vermelde documentaires worden aangegeven.

Procedure

Aanvragen die voldoen aan de gestelde voorwaarden, worden door vertegenwoordigers van de beide fondsen inhoudelijk beoordeeld waarna zij tot een selectie komen.

Eerdere jaren

In 2022 ontvingen negen documentairemakers een toekenning uit Oase om hun filmplannen verder te ontwikkelen.In 2021 kregen zeven getalenteerde documentairemakers een toekenning uit Oase om hun filmplannen verder te ontwikkelen. In 2020 ontvingen 10 documentairemakers een bijdrage en ook in 2019 konden acht makers hun documentaire verwezenlijken. 

Een aantal voorbeelden van deze projecten zijn Burma Storybook van Corinne van Egeraat/Petr Lom. De documentaire werd geselecteerd voor verschillende festivals, met een internationale première op CPH: DOX in Kopenhagen. Stop Filming Us! van Joris Postema (Oase 2017) won de Best Dutch Movies That Matter Award in 2020 en Here we move, here we groove van Sergej Kreso (Oase 2016) ging in première tijdens IDFA 2020 en werd daar geselecteerd voor de Nederlandse competitie. 

Oase: vrijplaats voor onafhankelijke documentaire regisseurs

Het Nederlands Filmfonds en het Cultuurfonds zijn in 2013 gestart met Oase, een vrijplaats die door onafhankelijke documentaire regisseurs kan worden aangevraagd om filmplannen te ontwikkelen voor lange documentaires met cinematografische kwaliteit.

Oase stimuleert de ontwikkeling van zogenoemde treatments - de verkorte versie van een script. Hiermee kan de documentairemaker in samenwerking met een producent werken aan de verdere ontwikkeling en eventuele realisering van de documentaire.