Pleidooi voor Plek

Laureaat van Cultuurprijs Zuid-Holland 2016 publiceert haar pamflet.
6 februari 2018
Pleidooi voor Plek

Rachelle Eerhart (1981) ontving in 2016 de Cultuurprijs Zuid-Holland vanwege haar inzet voor een duurzame samenleving. Eerhart werkt als regiocoördinator voor Rechtstreex Rotterdam, een organisatie die zich inzet voor een beter voedselsysteem door rechtstreeks producten van boeren in te kopen. Ook is zij bestuursvoorzitter en coördinator van Stichting Eetbaar Park in Den Haag, waar mensen gestimuleerd worden anders om te gaan met voedsel, energie, grondstoffen en afval om zo bij te dragen aan een duurzamere samenleving.

Tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs Zuid-Holland hield Eerhart een Pleidooi voor Plek, tevens de aanzet voor het pamflet dat zij wilde gaan schrijven: 

"Als er op de plek waar mensen wonen, naar school gaan, zorgen of zelfs werken nieuwe sociale connecties worden gelegd, kan er zoveel ontstaan. Waar het gaat om onderwerpen als groen, voedsel, gezondheid, sociale cohesie, educatie, economie en (re-)integratie, kunnen mensen zelf zoveel meer bereiken dan een overheid of maatschappelijke organisatie op afstand kan bewerkstelligen. Het project op die fysieke plek is nooit van een maatschappelijke organisatie of overheid; het enige dat zij kunnen doen, is de mensen op die plek naar behoefte ondersteunen in de hoop en het vertrouwen dat zij er dan iets moois van weten te maken."

"Het enige dat een maatschappelijke organisatie of overheid kan doen, is de mensen ondersteunen bij hun project, in de hoop en het vertrouwen dat zij er dan iets moois van weten te maken."

De afgelopen twee jaar heeft Eerhart regelmatig over Pleidooi voor Plek mogen vertellen. “Steeds merkte ik dat ik iets aanraak bij mensen dat niet vaak aangeraakt wordt. Ik schets een perspectief dat, hoe bekend en logisch ook, toch vaak nieuw is. Dus het pamflet moet worden geschreven!”

Zover is het nog niet, want Eerhart heeft in de tussentijd snoeihard gewerkt bij Rechtstreex “om aan den lijve te ervaren wat het betekent om echt met je poten in de modder te staan en zo aan duurzame transitie, in dit geval op voedselgebied, te werken.” Het prijzengeld heeft haar zekerheid geboden. “Hierdoor kon ik voor een startup-bedrijfje zonder veel zekerheden gaan werken, tegen een relatief laag inkomen. De toekenning van de Cultuurprijs was een geweldige ervaring en een enorme bevestiging van wat ik aan het doen ben: het pad bewandelen van de integrale of holistische duurzaamheid, waarin de connectie met de ander en met de natuur centraal staat.”

Pleidooi voor Plek is op 1 maart 2018 gereed.