PLOTSCAST | Nét wat je nu nodig hebt

Midden maart, toen het iedereen duidelijk werd dat we binnen moesten blijven, zag de podcast Plotscast het levenslicht. Een aanrader voor iedereen die van poëzie en muziek houdt! Hugo van Dorsser is naast mede-maker van Plotscast betrokken bij het Hausta Donans Fonds, een uniek fonds op naam dat zijn ouders bij leven hebben ingesteld bij het Cultuurfonds.
16 april 2020
PLOTSCAST | Nét wat je nu nodig hebt

Maar eerst wat over Plotscast. Die podcast ontstond als volgt: geluidsproducent Yeppe van Kesteren van Spot on Sound Studio riep iedereen op om samen muziek en podcasts te gaan maken en Hugo van Dorsser a.k.a. Wordbites stond direct klaar met een enorm netwerk aan woordkunstenaars, dromers en muzikanten. 

Theatermaker en dichter Marjolijn van Heemstra tipte Plotscast al op De Correspondent. Dat is geen wonder, want tal van artiesten uit de lage landen doen mee: van Americana-heldin Judy Blank tot de stadsdichter van Eindhoven, Iris Penning, en van de pas 10-jarige Kira en filosoof Casper Vuurmans tot gerenommeerder dichters als Thomas Möhlmann. 

Beluister Plotscast via Spotify, Soundcloud of Apple podcasts. De eerste aflevering van Plotscast vind je hieronder.

'Wat je put, moet je schenken'

Het Hausta Donans Fonds is een uniek fonds op naam bij het Cultuurfonds omdat het meerdere generaties van schenkers bestrijkt. Het is in 2010 opgericht door Huib en Mieke de Haas van Dorsser-Udo. Zij hebben het fonds vanuit hun liefde voor poëzie en muziek bij leven ingesteld, om deze disciplines in de breedste zin van het woord te ondersteunen. Jaarlijks gaat er 15.000 euro vanuit het fonds op naam naar poëzie-en muziekprojecten. 

Na het overlijden van zijn ouders heeft zoon Hugo besloten om samen met zijn vrouw te blijven schenken, waardoor het Hausta Donans Fonds kan blijven voortbestaan. 

Het Hausta Donans Fonds - wat staat voor 'wat je put, moet je schenken'-  is uitgelicht in de documentairefilm De Moderne Mecenas. In de onderstaande clip uit deze docu leest Hugo onder andere een fragment voor uit de bundel 'Grond' van Idwer de la Parra: 

Stel je eigen fonds op naam in

Is er binnen cultuur of natuur een specifiek onderwerp dat jou bijzonder na aan het hart ligt? En wil je daar een bijdrage aan leveren, in middelen én betrokkenheid? Dan zijn er diverse geefmogelijkheden bij het Cultuurfonds waarmee je een bijdrage kunt leveren, zoals een eigen fonds op naam. Dat kan bij en/of na leven. Lees meer over de mogelijkheden op onze website.