Pop Stipendium voor Thomas Azier, Sevdaliza of Jett Rebel

Thomas Azier, Sevdaliza en Jett Rebel. Zij zijn de drie genomineerden voor het Cultuurfonds Pop Stipendium. Op zaterdag 19 januari 2019 wordt op Eurosonic Noorderslag bekend wie het prijzengeld van 10.000 euro in de wacht sleept. Met dit stipendium wil het Prins Bernhard Cultuurfonds een veelbelovend popartiest of popband bekronen en stimuleren zich verder te ontwikkelen.
9 november 2018
Pop Stipendium voor Thomas Azier, Sevdaliza of Jett Rebel
Fotocredits:
Thomas Azier Foto: Patricia Kahn, Sevdaliza Foto: Zahra Reijs, Jett Rebel Foto: Kai Nambiar

Thomas Azier
De van oorsprong Friese Thomas Azier (1987) reist en zwerft het liefst over de wereld om tot zijn succesvolle melodieuze electropop nummers te kunnen komen. Hij woonde zeven jaar in Berlijn waar hij zijn debuutalbum ‘Hylas’ releaste en vervolgens vier jaar in Parijs waar hij zijn plaat ‘Rouge’ (2017) uitbracht. Beide albums werden beloond met een Edison. Thomas werkte samen met onder meer Diplo en Stromae en speelde op festivals als Best Kept Secret, Lowlands, Eurosonic/Noorderslag en Montreal Jazz. Het album ‘Rouge’ werd dit jaar genomineerd voor een 3FM Award. Geïnspireerd door muzikale helden als Serge Gainsbourg, David Bowie en Nick Cave en de eenzaamheid van wereldsteden neemt hij in hotelkamers in Tokio, Abidjan, Berlijn en Parijs zijn nummers op. Binnenkort komt zijn derde album ‘Stray’ uit.

Sevdaliza
De avangardistische kunstenaar, zangeres, songwriter, regisseur en componist Sevdaliza (1987) is geboren in Teheran en op jonge leeftijd verhuisd naar Nederland. Ze maakt eigenzinnige, politiek geëngageerde muziek in de traditie van elektronische pop, R&B, soul en triphop. In haar dynamische visuele totaalshows bezingt ze onder meer thema’s als identiteit, gender, onderdrukking en slavernij. Haar nummers en video’s worden miljoenen keren bekeken op YouTube - Human al meer dan 13 miljoen keer - en beluisterd op Spotify. De internationale muziekpers volgt haar al vanaf de eerste EP’s op de voet. Ze heeft soloshows in Amerika, Australië, Azië en Europa en staat op festivals zoals North Sea Jazz, Lowlands, Melt festival en het EXIT & Sonar Festival. Dit najaar sluit ze haar jaar af met een nieuwe liveshow The Great Hope Design, waarmee ze ook in Paradiso (uitverkocht) te zien zal zijn. Met haar project Shahmaran won ze onlangs twee UK Music Video Awards voor Best Alternative Video en Best Visual Effects.

Jett Rebel
Popartiest en alleskunner Jett Rebel (1991) wordt al jaren beschouwd als hét grote talent van de Nederpop. Het alter ego van Jelte Tuinstra studeerde piano en gitaar aan het conservatorium in Amsterdam waarna zijn eerste EP’s enthousiast werden ontvangen en gedraaid door 3FM en andere radiozenders. Na vele live optredens in televisieprogramma’s als Toppop3, De Wereld Draait Door (DWDD) en Serious Request stond en staat hij in uitverkochte zalen en op festivals; van Ahoy, het Concertgebouw en Pinkpop tot North Sea Jazz en Lowlands. Rebel componeert zijn eigen muziek, doet de productie en opnames, schrijft arrangementen, bespeelt alle instrumenten en zingt zangpartijen in. Op zijn recente album 7 klinken invloeden door van zijn helden Prince en Zappa. Hij won diverse prijzen waaronder de 3FM Serious Talent Award, Edison Beste Nieuwkomer, 3FM Beste Live act en de Elle Personal Style Award.

Jury
De artiesten zijn genomineerd op voordracht van Edwin van Andel (programmeur Pop, Jazz en Wereldmuziek bij het Concertgebouw, dj), Imke Loeffen (talentmakelaar Gelderse podia, popmuzikant) en Joey Ruchtie (programmeur De Oosterpoort/boeker Eurosonic Noorderslag). Op zaterdag 19 januari 2019 wordt op Eurosonic Noorderslag de winnaar bekendgemaakt. Het Pop Stipendium ter waarde van 10.000 euro zal daar worden uitgereikt door René Paas, de commissaris van de Koning in Groningen.

In januari 2018 ging het Pop Stipendium naar Jacco Gardner.