Pop Stipendium voor Thomas Azier

Thomas Azier heeft het Cultuurfonds Pop Stipendium gekregen. Daarmee wil hij zijn droom, een grote liveshow in het Olympia in Parijs, gaan waarmaken.
19 januari 2019
Pop Stipendium voor Thomas Azier
Fotocredits:
Foto door Niels Knelis

Azier kreeg het stipendium op zaterdag 19 januari uitgereikt op het jaarlijkse popfeest Eurosonic Noorderslag in Groningen, door commissaris van de Koning René Paas. De twee andere genomineerden waren Jett Rebel en Sevdaliza. Met het jaarlijkse Pop Stipendium van 10.000 euro wil het Cultuurfonds een veelbelovend popartiest helpen om zich verder te ontwikkelen. 

Olympia Parijs
Azier krijgt het stipendium voor zijn plan om een show van wereldformaat neer te gaan zetten, met als uiteindelijk doel het Olympia in Parijs. 'Zijn plan is creatief en realistisch en we hopen dat de bijdrage van het Cultuurfonds hem net dat laatste financiële zetje kan geven voor het maken van die overweldigende show van Nederlandse bodem, mét het cachet van la belle France”, aldus de jury.

Jury
De Pop Stipendium artiesten werden voor het Cultuurfonds genomineerd op voordracht van Edwin van Andel (programmeur Pop, Jazz en Wereldmuziek bij het Concertgebouw, dj),  Imke Loeffen (talentmakelaar Gelderse podia, popmuzikant) en Joey Ruchtie (programmeur De Oosterpoort/boeker Eurosonic Noorderslag).

Wereldsteden
Na zijn Friese tienerjaren trok Thomas Azier (1987) de wereld in om tot zijn succesvolle melodieuze electropop nummers te komen. Hij houdt van de eenzaamheid van wereldsteden als Tokio, Abidjan, Berlijn en Parijs. Geïnspireerd door zijn muzikale helden Serge Gainsbourg, David Bowie en Nick Cave neemt hij zijn nummers daar in hotelkamers op. Sinds afgelopen jaar woont hij weer in Nederland, en is hij gedreven om met zijn eigen label Hylas Records verder te groeien.

Albums
Azier woonde zeven jaar in Berlijn waar hij zijn debuutalbum ‘Hylas’ releaste en vervolgens vier jaar in Parijs waar hij zijn plaat ‘Rouge’ (2017) uitbracht. Beide albums werden beloond met een Edison. Hij werkte samen met onder meer Diplo en Stromae en speelde op festivals als Best Kept Secret, Lowlands, Eurosonic/Noorderslag en Montreal Jazz. Het album ‘Rouge’ werd vorig jaar genomineerd voor een 3FM Award. Eind vorig jaar kwam ook zijn derde album ‘Stray’ uit onder zijn eigen label Hylas Records.

In de media
Afgelopen dinsdag zat Thomas Azier bij Kunststof op NPO Radio 1 om te praten over zijn reizen, zijn vrouwelijke kant en de relatie met zijn broer. In de uitzending wijst presentatrice Jellie Brouwer op het onderstaande nummer dat Thomas Azier speelde met zijn broer in een taxi in Abidjan:

Zijn laatste single 'Vertigo' gaat over het loslaten van perfectionisme. "Het leven is veranderlijk en fucking eng. Ik ben een lopend contrast, want ik push mezelf continu de zee in, waar de golven zo hoog zijn dat ik niet meer kan staan, ik verdrink bijna en toch wil ik de controle. Aan de andere kant verlang ik ernaar om de controle kwijt te raken," zei hij daarover in een interview met The Daily Indie.

Afgelopen najaar speelde Thomas Azier het nummer 'Vertigo' bij De Wereld Draait Door: