Het Cultuurfonds bestaat 80 jaar

Met een cultureel programma was er op donderdag 8 oktober vanuit de Lichtfabriek in Haarlem aandacht voor de veerkracht van cultuurmakers, de hoogtepunten van het Prins Bernhard Cultuurfonds in de afgelopen tachtig jaar en de rol van het fonds in de toekomst. En Koning Willem-Alexander was erbij.
8 oktober 2020
  • The Ruggeds
  • New Life Choir
  • De Coronabubbel
  • Dagvoorzitter Simone Weimans, theatermaker Bo Tarenskeen, curator Marian Duff en violiste Eva Traa
  • Spoken word-artiest Elten Kiene
  • Bas Kosters en Koning Willem Alexander
  • Koning Willem Alexander neemt het Cultuurfonds Magazine in ontvangst van directeur Adriana Esmeijer
  • Pynarello
Het Cultuurfonds bestaat 80 jaar
Fotocredits:
Koning Willem Alexander neemt het Cultuurfonds Magazine in ontvangst van directeur Adriana Esmeijer. Op de achtergrond het kunstwerk van Bas Kosters. Foto: Jorrit Lousberg

“In 2020, nu we geplaagd worden door corona, zijn we weer daar waar we ooit als cultureel fonds begonnen: bij ons allereerste motto ‘tua res agitur’, het is ook uw zaak. Het zijn deze drie wijze en ware woorden die opnieuw zeer actueel zijn geworden. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: wees betrokken, geef om en aan cultuur”, aldus directeur Adriana Esmeijer.

Aftermovie 80 jaar Cultuurfonds

Geniet na van 80 jaar Cultuurfonds met deze aftermovie.


Kijk de livestream terug

Bekijk de volledige opname van het jubileum.

Cultuurfonds: Het begin van iets moois

Koning Willem-Alexander onthulde een speciaal voor het jubileum gemaakt textielwerk van modeontwerper Bas Kosters. Ook waren er optredens van The Ruggeds en Elten Kiene, beiden winnaars van één van de Cultuurfondsprijzen in 2020. Acteur Gijs Scholten van Aschat gaf een historische terugblik op 80 jaar Cultuurfonds. 

Verder werd de nieuwe merkcampagne 'Het begin van iets moois...' gelanceerd.

Actievoeren voor de cultuursector

Dit jaar zet het Cultuurfonds zich volop in voor de cultuursector, die hard geraakt is door de coronacrisis. Samen met de BankGiro Loterij en vele andere private fondsen werd het Kickstart Cultuurfonds geïnitieerd, dat met ruim 16 miljoen euro podia, musea en producenten van podiumkunsten in staat wil stellen om hun publieksactiviteiten te hervatten. Ook is met de campagne ‘Houd Cultuur Levend’ geld ingezameld voor de sector.

Een acrobaat van Corpus Acrobatics, tijdens het jubileum. Foto: Jorrit Lousberg

Ontstaansgeschiedenis van het Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Fonds werd tachtig jaar geleden opgericht als privaatfonds om oorlogsmaterieel aan te schaffen in de strijd tegen de Duitse bezetter. Na de oorlog groeide het fonds uit tot het Prins Bernhard Cultuurfonds dat cultuur en natuur in Nederland ondersteunt. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen maakt het fonds jaarlijks meer dan 3.500 projecten mede mogelijk door het hele land.

Meer weten over 80 jaar Cultuurfonds? Bekijk de Cultuurfonds Canon, vol met inspirerende video's, projecten, prijzen, vrijwilligers, makers en schenkers.