René Daniëls ontvangt Cultuurprijs Noord-Brabant

Kunstenaar René Daniëls ontving vandaag de jaarlijkse Cultuurprijs van het Cultuurfonds Noord-Brabant. Volgens de jury valt zijn waarde voor de hedendaagse schilderkunst niet te onderschatten.
24 augustus 2019
René Daniëls ontvangt Cultuurprijs Noord-Brabant
Fotocredits:
Mystic Transportation, 1987

“We willen René Daniëls eren voor zijn rijke oeuvre, maar zeker ook voor de aanhoudende invloed van zijn werk op jonge generaties kunstenaars”, aldus juryvoorzitter Verily Klaassen, die bij de uitreiking van de prijs de laudatio uitsprak.

Schrijver Henk van Straten las bij de feestelijke bijeenkomst het essay over René Daniëls voor dat hij schreef ter gelegenheid van de toekenning.

René Daniëls
René Daniëls heeft een belangrijke plaats in de hedendaagse kunstgeschiedenis sinds de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij maakte zijn opwachting in de late jaren zeventig, toen figuratieve en expressieve schilderkunst, mede door zijn toedoen, opnieuw populair werd. Vanwege een hersenbloeding werd zijn carrière in 1987 abrupt afgebroken.

Het werk van Daniëls is internationaal vermaard en veelbesproken. Meerduidige en gelaagde schilderijen zijn het, zowel in betekenis als in verschijningsvorm. Terugkerend motief op veel doeken is de tentoonstellingsruimte verbeeld als vlinderdas; voor Daniëls de manier om speels en ironisch te reflecteren op het kunstbedrijf. Echt schilderen komt bij hem op de eerste plaats, maar begint met de fantasie die ook in het surrealisme een belangrijke rol speelt. In die zin is hij echt een schilder in de Zuid-Nederlandse en Vlaamse traditie.

Visuele poëzie
Tot op de dag van vandaag inspireert Daniëls hedendaagse kunstenaars. De Cultuurprijs heeft dus niet alleen betrekking op zijn verleden, maar komt hem volgens de jury ook toe voor zijn werk en positie nu. De schilderijen en tekeningen die hij sinds 2006 weer maakt spelen daarin een bijzondere rol. Juryvoorzitter Klaassen: “Zijn werk is en blijft prachtige visuele poëzie.”

Cultuurprijs
De prijs, waaraan een bedrag van €10.000 verbonden is, werd uitgereikt door commissaris van de Koning Wim van de Donk, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant op zaterdag 24 augustus in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Ter gelegenheid van de toekenning van de Cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant toont het Van Abbemuseum nog tot en met 15 september een presentatie van oud én nieuw werk van Daniëls.