Rogier van Otterloo Award voor Componist Tijn Wybenga

Stimuleringsprijs van Cultuurfonds
30 juli 2018
  • De Rogier van Otterloo Award
  • Tijn Wybenga ontvangt Rogier van Otterloo van Ellen Overweel van het Cultuurfonds
  • Jong Metropole in Radio Kootwijk
  • Jesse Passenier (ontvanger 2017) en Tijn Wybenga
Rogier van Otterloo Award voor Componist Tijn Wybenga
Fotocredits:
Amsterdams Modern Orkest

Componist en dirigent Tijn Wybenga krijgt dit jaar de Rogier van Otterloo Award van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro. Tijn Wybenga gaat een compositie schrijven voor Jong Metropole in de geest van Van Otterloo. Tijdens een concert van Jong Metropole bij Radio Kootwijk op vrijdag 10 augustus aanstaande werd de prijs uitgereikt.

Rogier van Otterloo Award
Met de Rogier van Otterloo Award wordt ieder jaar de meest talentvolle Nederlandse, of in Nederland woonachtige, jonge componist, arrangeur, dirigent of orkestleider gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen in het boeiende gebied tussen klassieke muziek en lichte muziek. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro. En de winnaar wordt uitgenodigd een compositie te schrijven voor Jong Metropole in de geest van Rogier Van Otterloo (1941-1988), dat het jaar erop uitgevoerd zal worden. Als arrangeur, dirigent en componist van talloze albums, projecten, televisieprogramma’s drukte Van Otterloo een belangrijke stempel op de lichte muziek in de jaren zeventig en tachtig. Van 1980 tot 1988 was Rogier van Otterloo chef-dirigent van het Metropole Orkest.

Tijn Wybenga
Tijn Wybenga (1993) studeerde jazz compositie aan het conservatorium van Amsterdam. Met zijn Collectief AM.OK slaat hij een brug tussen hedendaagse jazz-, klassieke- en elektronische muziek. Met de voorstelling ‘Prikkel’ speelt hij dit jaar onder meer op het Grachtenfestival in Amsterdam en 17 augustus gaat tijdens de NJO Muziekzomer de muziektheatervoorstelling 'Een Kersentuin' in première, met Wybenga als muzikaal leider.

Nominatiecommissie Cultuurfonds:
“Tijn Wybenga heeft het laatste jaar een flinke sprong vooruit gemaakt, heeft zijn brave kant van zich afgeschud, en schrijft intens muzikale en ook ontroerende noten, rijk en rijp, hoogst eigen en persoonlijk, en zijn vakmanschap staat buiten kijf. Zijn orkestleiderschap is verder ook nog geïntensiveerd en uitgebouwd.”

Dirigent/componist Vince Mendoza:
“Tijn Wybenga is already on his way. He’s writing with authority and individuality, understanding the need for varied languages of expression for film, stage and studio. And that’s what Rogier was all about. I look forward to hearing what Tijn has in store for us in the future.”

Tijn Wynbenga:
“Dat het componeren én uitvoeren van nieuwe muziek op zo’n manier wordt beloond is uniek. De Rogier van Otterloo Award geeft mij een enorme kick om daarmee door te gaan. Dat ik met de muziek van Van Otterloo ben opgegroeid maakt de Award voor mij extra bijzonder.”

Uitreiking met Jong Metropole
De Rogier van Otterloo Award wordt op vrijdag 10 augustus aanstaande uitgereikt tijdens een concert van Jong Metropole bij Radio Kootwijk als onderdeel van de NJO Muziekzomer, een jaarlijks terugkerend Gelders zomerfestival georganiseerd door het Nationaal Jeugd Orkest. Jong Metropole is een unieke samenwerking tussen het Metropole Orkest, het Nationaal Jeugd Orkest en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest met als doel jonge, getalenteerde musici uit de klassieke en de lichte muziek voor te bereiden op een professionele carrière. 

In Jong Metropole wordt het beste van verschillende muziekwerelden samengebracht: het excellente spel uit de klassieke strijkerstraditie met swing, improvisatie en timing vanuit de jazztraditie. Het orkest staat deze zomer onder leiding van zesvoudig Grammy-winnaar Vince Mendoza. Het initiatief is mogelijk gemaakt dankzij een jaarlijkse bijdrage van 125.000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Keep an Eye Foundation.

Gratis concerten
Jong Metropole geeft naast het concert op 10 augustus ook drie gratis concerten tijdens de NJO Muziekzomer. Op 9 augustus is er een openbare repetitie in theater Orpheus in Apeldoorn, de 11e een concert in het Slottuintheater van Slot Zeist en op 12 augustus tijdens het Grachtenfestival op een ponton voor het Compagnietheater in Amsterdam. Tot besluit van de tournee geeft het orkest op 8 september een gratis concert in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Op het programma staan energieke werken van Duke Ellington, Vince Mendoza en Anton Goudsmit. Daarnaast zal de première van een nieuw werk van componist, arrangeur en dirigent Jesse Passenier te horen zijn. Passenier ontving vorig jaar de Rogier van Otterloo Award.