118.000 euro naar 40 projecten eerste kwartaal 2020 in provincie Groningen

Het Cultuurfonds Groningen heeft in het eerste kwartaal van 2020 118.000 euro toegekend voor 40 projecten op het gebied van cultuur, natuur en wetenschap in de provincie Groningen, waaronder Swingin' Groningen.
Groningen, 1 april 2020
118.000 euro naar 40 projecten eerste kwartaal 2020 in provincie Groningen
Fotocredits:
Sint Annen - Wikiwand

Stichting Swingin’ Groningen krijgt een bijdrage van 5.000 euro voor het opzetten van een uniek platform voor jazzmuziek: Platform Jazz Talent. Dit talentontwikkelingsprogramma moet het instappen van kinderen en jongeren naar de wereld van de jazzmuziek zo laagdrempelig mogelijk maken. 

Bijzonder aan het project is dat de activiteiten divers zijn en daarmee ook nieuwe generaties worden bereikt en verbindingen worden gelegd. Daarnaast is het platform bedoeld voor iedereen – ongeacht niveau.

Grafherstel Begraafplaats Sint Annen

De Stichting Begraafplaats Sint Annen kan rekenen op een bijdrage van 5.000 euro voor het grafherstel van de begraafplaats aan de Thesingerweg te Sint Annen. De werkzaamheden worden verricht in samenwerking met vrijwilligers uit het dorp. De begraafplaats is in 1874 opgericht en heeft daarmee een cultuurhistorische waarde en is een beeldbepalend onderdeel van het landschap.

Unieke fotocollectie Streekhistorisch Centrum

Streekhistorisch Centrum Groningen

Het Streekhistorisch Centrum krijgt een bijdrage van 2.125 euro voor de aanschaf van een unieke collectie originele (glas-)negatieven uit de periode 1950-1970. Het betreft een gedeelte van de door de inmiddels opgeheven ansichtkaartenmaker JosPé uit Arnhem vervaardigde collectie foto’s van Zuidoost-Groningen.

Het bijzondere aan de collectie is dat het geheel het hele productieproces van het maken van de ansichtkaart laat zien, én dat de foto’s een tijdsbeeld geven van de jaren ’50 en ’60. Een tijd waarin Stadskanaal booming was, de belofte van de komst van Philips, vernieuwing in de woonwijken en een bloeiende middenstand. 

De toekenning wordt mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Vergeet-mij-niet Fonds, één van de fondsen op naam van het Cultuurfonds.

Wereld Muziek Concours

De Christelijke Muziekvereniging Oranje Grootegast krijgt een bijdrage van 2.500 euro voor het laten maken van een muziekcompositie voor het Wereld Muziek Concours 2021 te Kerkrade. Dit concours is het grootste internationale festival ter wereld voor blaasmuziek en vindt één keer per vier jaar plaats. Oranje Grootegast verdedigt met deze compositie de in 2017 behaalde wereldtitel in de eerste divisie.

Benieuwd welke projecten nog meer een toekenning hebben gekregen? Download het overzicht van de toekenningen van het eerste kwartaal 2020 Cultuurfonds Groningen.

Volgende vergadering

In de vergadering van 22 juni 2020 behandelt het bestuur van het Cultuurfonds Groningen nieuwe aanvragen voor een bijdrage. Die kunnen tot 6 weken vóór die datum online worden ingediend. Een versnelde procedure geldt voor de aanschaf van instrumenten en kleding door muziekverenigingen. Zie cultuurfonds.nl/groningen.

Over het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur te laten leven. Dankzij onze beurzen, fondsen, expertise, prijzen en opdrachten ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden.

Het Cultuurfonds Groningen is een van de twaalf provinciale afdelingen.