Ruim twee ton voor cultuur en natuur in Overijssel

Het Cultuurfonds Overijssel heeft in de eerste vergaderronde van dit jaar in totaal meer dan 200.000 euro toegekend voor de ondersteuning van 95 projecten en investeringen op het gebied van cultuur en natuur in Overijssel.
Zwolle, 22 april 2020
Ruim twee ton voor cultuur en natuur in Overijssel
Fotocredits:
Zwolle. Stockphotos

Een van de opvallende projecten die op een toekenning van 4.000 euro kan rekenen, is Stichting De Kaartenkar uit Kampen. Bij de mobiele ‘Kaartenkar’ kan iedereen een stadsgedichtkaart met postzegel kopen, beschrijven en meteen in de postbus doen. Het is een aantrekkelijke, functionele en in het oog springende kar, die iedereen wel in de winkel, op je eigen feest of voor het huis wil hebben. Doel is poëzie, stadsgedichten en taal dichter bij de mensen te brengen.

Carillon-estafette 75 jaar bevrijding

Ook de Nederlandse Klokkenspel Vereniging ontvangt 1.500 euro coor de eerste beiaard-estafette in Nederland in het kader van 75-jaar bevrijding. De estafette is gestart in Maastricht exact 75 jaar na de bevrijding van de eerste grote Nederlandse stad die werd bevrijd. De bevrijding van Overijssel vond plaats in april 1945. 

Overijssel telt bijna 20 carillons, die nog bespeeld worden. De estafette in Overijssel zal plaats vinden in de hele maand april 2020. Alle beiaardiers spelen een programma met muziek met het thema vrijheid. Een programma dat past in de lokale cultuur.

Overzicht toekenningen

In de bijlage Toekenningen Overijssel 1e kwartaal 2020 staat per gemeente aangegeven aan welke projecten ditmaal een bijdrage is toegekend door het Cultuurfonds Overijssel.

Leerlijn Groene Schoolpleinen

Naast deze toekenningen, is voor dit jaar 25.000 euro gereserveerd voor het educatief gebruik van het Groene Schoolplein, een programma dat uitgevoerd wordt door Natuur & Milieu Overijssel i.s.m. de Provincie Overijssel. Met deze Cultuurfondsbijdrage kunnen 25 Overijsselse scholen kosteloos gebruik maken van een educatieve workshops en materialen.

Coronacrisis

De coronacrisis treft een groot aantal initiatiefnemers in de cultuur- en natuursectoren hard. Het Cultuurfonds stelt zich coulant op m.b.t. projecten die als gevolg van deze crisis worden uitgesteld, aangepast of geen doorgang meer kunnen vinden. Wil je als aanvrager meer weten over wat de coronamaatregelen betekenen voor jouw toekenning? Lees verder op cultuurfonds.nl/coronamaatregelen.

Het Cultuurfonds zet zich ook in deze tijden in voor cultuur. Lees het artikel Cultuur(fonds) verbindt om te zien wat wij doen.

VoordeKunst

Om kunst en cultuur mogelijk te blijven maken, kun je bij onze samenwerkingspartner VoordeKunst een actiecampagnes beginnen om tijdelijk geld te op te halen. Met een actiecampagne kunnen makers en instellingen die in zwaar weer verkeren door de coronamaatregelen werven zonder concreet doel en zonder vaste looptijd. 

Met de actiecampagnes kunnen donateurs gericht hun theater, favoriete makers, organisatie en andere initiatieven ondersteunen. Kijk voor meer informatie op voordekunst.nl/actiecampagnes.