S10 wint Cultuurfonds Pop Stipendium 2021

Zangeres en rapper S10 krijgt dit jaar het Cultuurfonds Pop Stipendium. Met dit stipendium van 10.000 euro beloont het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks een veelbelovend popartiest of popband. S10 – artiestennaam van Stien den Hollander - kreeg het Cultuurfonds Pop Stipendium ‘uitgereikt’ op de online versie van Eurosonic Noorderslag, op zaterdag 16 januari.
16 januari 2021
S10 wint Cultuurfonds Pop Stipendium 2021

Naast S10 waren er twee andere popartiesten genomineerd voor het Cultuurfonds Pop Stipendium: rapper Yung Nnelg en de popband Klangstof. Zij krijgen beide 1000 euro van het Cultuurfonds.

Het juryrapport

De jury van het Pop Stipendium was erg onder de indruk van S10. Het plan dat ze indiende is volgens de jury ambitieus, maar ook heel concreet en realistisch. S10 wil op zoek naar de oorsprong van de Nordic Sound die haar inspireert en ontdekken hoe ze dit kan laten samenvloeien met haar eigen geluid. 'Het groeiproces dat S10 in korte tijd heeft doorlopen is heel indrukwekkend. Met het stipendium kan zij verdieping aanbrengen in haar eigen muzikale ontwikkeling en werken aan haar bekendheid buiten Nederland. De jury is ervan overtuigd dat het plan S10 zal helpen bij het maken van de volgende stap in haar carrière en heeft daarom unaniem besloten het Cultuurfonds Pop Stipendium aan haar toe te kennen.'

S10

Al op haar zeventiende tekende ze een contract bij het Nederlandse hiphoplabel Noah's Ark en maakte indruk met haar EP’s Snowsniper (2019) - waarvoor ze zelfs een Edison ontving - en Vlinders (2020). Ze vertelt door middel van rap, zang en spoken word haar meest persoonlijke verhalen.

De 20-jarige S10 wist veel mensen te raken door haar openheid over haar tumultueuze verleden in de psychiatrie, de leidende thematiek op haar eerste twee EP’s. Hierover maakte 3voor12 tevens een documentaire. Haar show op ESNS 2020 werd uitgeroepen tot nummer 2 van de beste 25.

Cultuurfonds Pop Stipendium

De artiesten zijn genomineerd op voordracht van Joey Ruchtie (programmeur Oosterpoort en boeker ESNS), Chris Moorman (Popronde), Lisa de Jongh (Patronaat) en Maike Fleuren (freelance zakelijk leider a.i. en commissielid muziek bij het Cultuurfonds).

Vorig jaar was Judy Blank winnaar van het Cultuurfonds Pop Stipendium. Thomas Azier en Jacco Gardner kregen het in de jaren daarvoor.

Met het Pop Stipendium wil het Cultuurfonds een veelbelovend popartiest of popband bekronen en stimuleren zich verder te ontwikkelen. Drie artiesten worden genomineerd op voordracht van een jury en de winnaar ontvangt een bedrag van € 10.000. De andere genomineerden ontvangen een bedrag van 1000 euro.

ESNS

Het Cultuurfonds Pop Stipendium werd ook dit jaar weer uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag. Maar dit jaar was het festival geheel online te volgen. En dat zag er zo uit!