Sieger White Award voor beeldend kunstenaar Ide André

Beeldend kunstenaar Ide André krijgt op 12 oktober 2019 de Sieger White Award 2018 uitgereikt. Dit stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds is bestemd voor getalenteerde kunstenaars tot 35 jaar uit Oost-Nederland. De Sieger White Award bestaat uit een bedrag van € 25.000 en is bedoeld voor een publicatie. Deze publicatie wordt tijdens de uitreiking gepresenteerd in Galerie Gerhard Hofland in Amsterdam.
26 september 2019
Sieger White Award voor beeldend kunstenaar Ide André
Fotocredits:
Ide André

Ide André (Ede, 1990) studeerde in 2015 af aan de ArtEZ academie in Arnhem. Zijn schilderijen betreffen de neerslag van dynamische actie. Het werk laat de sporen van zijn handelingen zien, als een soort visuele partituur. Maar het gaat hier niet enkel om het gebaar van de schilder. Voor André is elk schilderij een uitsnede van een groter geheel, een ‘stilgezette actie’. Hij combineert een sterk fysieke werkwijze met een sociale dynamiek waarbij de omgeving net zozeer deel heeft aan het werk.

Reactie Ide André:
‘Het is een grote eer en verrassing om zo veel waardering en vertrouwen te krijgen voor je werk. De Sieger White Award brengt me in een positie waarin ik kan reflecteren op mijn werk van de afgelopen jaren. Én biedt bovendien de mogelijkheid om de leefwereld rondom het schilderij en m'n schilderspraktijk te tonen.’

Dominic van den Boogerd (kunstcriticus):
‘André’s schilderijen worden vaak ‘direct’ genoemd, maar die term doet het werk geen recht. Zijn schilderijen tonen de wereld slechts indirect, als afdrukken, schaduwen, afspiegelingen, negatieven van iets dat er niet meer is. Het zijn nabeelden van iets dat is verdwenen, afgelopen, definitief voorbij. Dat iets, dat is de energieke uitspatting, de daadkrachtige actie, het vitale gebaar dat André al fascineert sinds hij als student een scriptie schreef over ‘the act in painting’. Maar wanneer wij het schilderij bekijken is die eenmalige actie achter de rug. Het schilderij is als de ravage nadat het feest is afgelopen, the morning after. Je kijkt ernaar en vraagt je af wat zich hier heeft afgespeeld.’

Sieger-White
De Sieger White Award is vernoemd naar kunstenaarsechtpaar Fred Sieger (1902-1999) en Helen Sieger-White (1911-2010). Het stipendium wordt elke twee jaar door het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt en ondersteunt schilders (atelierschilderkunst) uit de regio Oost-Nederland in de ruimste zin van het woord. De kunstenaar moet al over een bescheiden oeuvre beschikken. Het stipendium is bedoeld als extra steun voor meer bekendheid voor zijn of haar werk.

Uitreiking en publicatie
De Sieger White Award wordt uitgereikt bij de opening van de tentoonstelling met werken van Ide André op zaterdag 12 oktober a.s. om 17.00 uur in Galerie Gerhard Hofland in Amsterdam. Jan de Ruiter, voorzitter van de Sieger White Stichting met wie het Cultuurfonds deze prijs organiseert, overhandigt Ide André de prijs in de vorm van een publicatie over zijn werk: Rattle, Rattle!Ide André. Om 17.30 uur is er een performance van de kunstenaar zelf. De tentoonstelling loopt tot en met zaterdag 16 november a.s.


Meer over Ide
Bezoek de website van Ide André, of volg het proces via zijn instagram-account.