Simone Atangana Bekono schrijft Brabants Boek Present 2022

Maandagochtend 9 mei werd tijdens een bijeenkomst voor boekhandelaren in Boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg bekendgemaakt dat Simone Atangana Bekono het Brabants Boek Present 2022 schrijft. Van 3 tot 11 september 2022 krijgen lezers die in de deelnemende Brabantse boekhandels voor minimaal €12,50 boeken aanschaffen de novelle Zo hoog de zon stond aangeboden. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en literair productiehuis Tilt bouwen met dit present door aan een literaire traditie in de provincie.
9 mei 2022
Simone Atangana Bekono schrijft Brabants Boek Present 2022
Fotocredits:
William van der Voort

Simone Atangana Bekono (1991) debuteerde overrompelend met de dichtbundel Hoe de eerste vonken zichtbaar waren (2017). De Volkskrant riep haar uit tot literaire talent van 2020 én 2021. De roman Confrontaties (2020) haalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs en werd bekroond met de Hebban Debuutprijs en de prijs Beste Boek voor Jongeren. 

‘Bekono is ook dichter; zij weet de taal van de jongeren te gebruiken om een niet gemakkelijk thema als racisme gevoelsmatig te verwoorden', aldus Onno Luske, Commissie Brabants Boek Present 2022.

In het Brabants Boek Present, Zo hoog de zon stond, schrijft Atangana Bekono over twee jeugdvriendinnen die elkaar na jaren weer ontmoeten en daarbij loopt de spanning hoog op. Het boek is geïnspireerd door het genre Southern Gothic, waarvoor de schrijfster een fascinatie heeft. Het zal worden uitgegeven door Uitgeverij de Arbeiderspers.

Brabant Boek Present

Sinds 2019 krijgt elk jaar een Brabantse literaire topauteur de opdracht een novelle te schrijven. Dit Brabants Boek Present wordt in de eerste week van september cadeau gedaan aan de bezoekers van boekhandels in Noord-Brabant bij besteding van minimaal €12,50 aan boeken. Inmiddels hebben bijna alle boekhandels uit de provincie zich aangesloten bij dit initiatief. 

Over het boek

Als kunstenares Sonny in de zomer naar haar geboortedorp terugkeert om aan een fotoreeks te werken, nodigt basisschoolvriendin Myrthe haar uit om samen op haar ouderlijk huis te passen. In villa In ’t huuske, waar ramen met afstandsbedieningen opengaan en een virtuele assistent antwoord geeft op al je vragen, schuilen ze voor de hittegolf die het land teistert. De vraag is of het buiten aangenamer is dan binnen in de huiveringwekkende koelte. Langzaam raakt Sonny de grip op de realiteit kwijt – door de vele wijn, de slapeloze zomernachten, Myrthe’s onvoorspelbare gedrag en die unheimische villa die een eigen wil lijkt te hebben en weigert Sonny te laten vertrekken.

Over Tilt

Literair productiehuis Tilt vertelt verhalen. Of dat nu op een podium, in een boek, een podcast of in een graphic novel is.Alle verhalen beginnen bij de taal. Schrijvers, performers en dichters brengen via taal hun verhalen tot leven. Tilt tilt ze op door het organiseren van schrijfopdrachten, auteursresidenties, presentaties en evenementen voor een breed publiek.