Steun nieuw themafonds Kastelen & Historische Buitenplaatsen

Nederland telt veel monumentale kastelen en historische buitenplaatsen. Om steun, kennis en innovatie voor het behoud van deze plekken te bevorderen, hebben Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) en het Cultuurfonds hebben de krachten gebundeld en dit nieuwe themafonds opgericht. Doe mee en steun ons unieke erfgoed!
29 juni 2020
Steun nieuw themafonds Kastelen & Historische Buitenplaatsen

Kastelen en historische buitenplaatsen zijn bijzondere plekken waar bezoekers kunnen genieten van de historie, architectuur en omliggende tuinen en parken. De kastelen en buitenplaatsen vormen grote complexen met een veelzijdigheid aan onderdelen, zoals gebouwen, parken, tuinen, interieurs en (kunst-)collecties. Al deze onderdelen hebben speciale zorg en herstelaanpak nodig. 

In het dagelijks beheer wordt voor deze onderdelen vaak een beroep gedaan op vrijwillige krachten. Het begeleiden van deze vrijwilligers en het beheer van de verschillende onderdelen vergt veel kennis, draagvlak en ook geld. Daarbij vragen actuele bedreigingen zoals de Covid-19-crisis en extreme weersomstandigheden extra tijd en zorg.

Omgewaaide tuinmuur buitenplaats Berbice te Voorschoten, maart 2020. Foto: Stan Dessens

Houd historisch erfgoed levend 

Het Themafonds wil innovatieve projecten die inspelen op deze actuele thema’s en bedreigingen stimuleren met een bijdrage. Door dit soort projecten te steunen, helpen we samen de kastelen en historische buitenplaatsen levend te houden en een groeiend publiek enthousiast te maken voor dit unieke erfgoed.

Streefbedrag

Het Cultuurfonds en Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) leveren samen het benodigde startbedrag voor het themafonds van 50.000 euro. Het streefbedrag vanuit donaties is jaarlijks 10.000 euro. 

Doneer

Doe mee en help het streefbedrag van 10.000 euro te halen: doneer aan Themafonds Kastelen & Historische Buitenplaatsen.

Zodra dit doel is bereikt, zal het Cultuurfonds dit bedrag verdubbelen naar 20.000 euro. Uw donatie is dus het dubbele bedrag waard. Hiermee is het voortbestaan van het Themafonds gegarandeerd, zodat we over de loop van meerdere jaren steeds meer innovatieve projecten kunnen steunen met een bijdrage vanuit dit themafonds.

Studiedag

De kennis over kastelen en historische buitenplaatsen delen we graag. Tijdens de jaarlijkse studiedag voor donateurs worden in het najaar van 2020 actuele thema’s en bedreigingen besproken. Aan de hand van projecten zal dit worden toegelicht. De dag vindt plaats bij een door het Cultuurfonds ondersteund kasteel of buitenplaats. Houd onze website in de gaten voor updates hierover.

Voor welke erfgoedprojecten zet Themafonds Kastelen & historische Buitenplaatsen zich in?

Hieronder enkele voorbeelden van projecten die vanuit het Themafonds ondersteund kunnen worden.

Publieksbereik: Publieksbereik- en toegankelijkheid zijn belangrijk voor het voortbestaan van kastelen en historische buitenplaatsen. Innovatieve projecten, zoals het opstellen van een audiotour door het park of de tuin, bieden een oplossing voor het toegankelijk houden van een kasteel of buitenplaats in tijden van Covid-19.

Audiotour Westeramstel

Klimaatbestendigheid: Het veranderende klimaat biedt nieuwe uitdagingen voor de eeuwenoude monumenten, tuinen en parken. Met behulp van verbeterde irrigatiesystemen kan de klimaatbestendigheid van tuinen versterkt worden.

Draagvlak versterking: Vrijwilligers zijn onmisbaar bij het onderhoud en openstellen van de kastelen en historische buitenplaatsen. Projecten die de rol en betrokkenheid van de vele vrijwilligers versterken kunnen vanuit het Themafonds ondersteund worden.

Foto: Johan van Galen Last, Natuurmonumenten

Ambacht en talentontwikkeling; Bijzondere ambachten zijn nodig om de bijzondere collecties actief te behouden. Projecten die ambacht en talentontwikkeling combineren, kunnen gesteund worden.

Foto: Erik Buis