Studiebeurzen voor jong talent

Beurzen voor 154 excellente studenten, voor een bedrag van ruim 1,6 miljoen euro. Het Prins Bernhard Cultuurfonds investeert daarmee ook dit jaar fors in jong talent in wetenschap, muziek, theater en beeldende kunst.
4 juli 2017

Met een beurs van het Cultuurfonds op zak, gaan de studenten een opleiding of onderzoek doen in het buitenland of krijgen een bijdrage voor een muziekinstrument. 

Investering in jong talent
Het Prins Bernhard Cultuurfonds geeft al sinds 2002 Cultuurfondsbeurzen uit. Ruim 2.000 getalenteerde jongeren kregen zo al de kans om verder te studeren, onderzoek te doen of een muziekinstrument aan te schaffen. ‘En zo investeren we al jaren in jong en bijzonder talent en zorgen voor nieuwe aanwas in de wereld van cultuur, natuur en wetenschap’, aldus Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Wetenschap, muziek, beeldende kunst en theater

Dit jaar zijn er bijna 100 wetenschapsbeurzen gegeven. Voor muziekstudies of voor een bijdrage aan een instrument werden 34 beurzen toegekend en voor beeldende kunst en theater 29.

CultuurFondsen op Naam
Driekwart van het geld voor de Cultuurfondsbeurzen komt uit de zogenoemde CultuurFondsen op Naam: fondsen van schenkers die er specifiek voor gekozen hebben om via het Prins Bernhard Cultuurfonds jong talent te ondersteunen. Adriana Esmeijer: ‘Onder meer dankzij deze grote groep bevlogen gevers kunnen we ook dit jaar weer een hoop getalenteerden blij maken.’

Young Talent Awards
Tijdens de Young Talent Awards op donderdag 6 juli aanstaande werden de beursstudenten in de schijnwerpers gezet in het Compagnietheater in Amsterdam, in aanwezigheid van veel schenkers. Ook werden de Charlotte Köhler Prijzen uitgereikt. Deze aanmoedigingsprijzen voor jong talent van het Cultuurfonds - van elk € 30.000 - gaan dit jaar naar beeldend kunstenaar Hedwig Houben en theatermaker Naomi Velissariou.