Surrealistisch topstuk Miró voor Boijmans Van Beuningen dankzij steun Vereniging Rembrandt

Al meer dan vijftig jaar stond een vroeg surrealistisch werk van de Spaanse kunstenaar Joan Miró hoog op het verlanglijstje van Museum Boijmans Van Beuningen. Of deze wens ooit in vervulling zou gaan was zeer de vraag. De vreugde is daarom des te groter nu het met steun van onder andere de Vereniging Rembrandt is gelukt Miró’s Peinture poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi) te verwerven. Vandaag presenteerde staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu de nieuwe aanwinst in het Depot van Boijmans.
29 september 2022
Surrealistisch topstuk Miró voor Boijmans Van Beuningen dankzij steun Vereniging Rembrandt
Fotocredits:
Vereniging Rembrandt / Boijmans van Beuningen

Surrealisme in Boijmans Van Beuningen

De collectie surrealisme in Museum Boijmans Van Beuningen behoort tot de beste van Europa. Het museum richtte zich met hoofdconservator moderne kunst Renilde Hammacher vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw met zijn tentoonstellings- en aankoopbeleid actief op het surrealisme. In 1979 wist Hammacher – met steun van de Vereniging Rembrandt – een aantal topstukken van Salvador Dalí en René Magritte uit de verzameling James voor het museum te verwerven. Deze kerncollectie werd in de decennia daarop gestaag uitgebreid, maar het abstracte surrealisme was tot voor kort met enkele werken van Yves Tanguy, André Masson en een zogeheten woordschilderij van Magritte nog altijd mondjesmaat vertegenwoordigd.

Miró in de collectie van het Boijmans

Het ontbreken van een schilderij dat Miró’s radicale en eigen invulling van het surrealisme laat zien werd al vele decennia als een groot gemis ervaren. Met uitzondering van een klein reliëf uit 1931 in het Stedelijk Museum Amsterdam had geen enkel Nederlands museum een werk van hem uit de jaren 1920 en '30. De aankoop van Peinture poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi) vult daarom een belangrijke leemte, zowel in de verzameling van Museum Boijmans Van Beuningen als in de Collectie Nederland.

Met dank aan

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Nationaal Fonds Kunstbezit, haar Dura Kunstfonds, haar Innorosa Fonds, haar Themafonds Moderne kunst, en de jaarlijkse bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds), het Museaal Aankoopfonds, het Mondriaan Fonds, de Stichting Museum Boijmans Van Beuningen, de VriendenLoterij, de Stichting Bevordering van Volkskracht, de G.Ph. Verhagen-Stichting, de Kring van Eyck, de Boijmans Business Club en Boijmans Corporate Members, de Stichting Elise Mathilde Fonds, de Erasmusstichting en andere begunstigers.