TheaterTekstTalent Stipendium voor Jannemieke Caspers

Caspers krijgt de prijs voor de uitwerking en uitvoering van haar theatertekst 'Een vlinder van sneeuw' over het butterfly- en sneeuwbaleffect en het effect van je handelen op anderen.
11 september 2018
TheaterTekstTalent Stipendium voor Jannemieke Caspers

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het stipendium voor theaterauteurs – TheaterTekstTalent 2019 – toegekend aan Jannemieke Caspers voor haar plan Een vlinder van sneeuw. De prijs werd vandaag voor de zesde keer uitgereikt tijdens het Nederlands Theaterfestival in ITA (Stadsschouwburg Amsterdam). De toneelschrijfster ontvangt een bedrag van €12.500 om haar plan uit te werken tot een nieuwe theatertekst én €22.500 voor de uitvoering ervan.

In het onderstaande filmpje vertelt Jannemieke Caspers over haar plan Een vlinder van sneeuw:


Jannemieke Caspers
Jannemieke Caspers (1982) studeerde theaterwetenschap & dramaturgie aan de Universiteit Utrecht (2000-2005) en volgde de opleiding Writing for performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (2004-2009). Sinds haar afstuderen schreef ze o.a. voor het Nederlands Blazers Ensemble, New Dutch Connections, Generale Oost, de Culturele Zondagen, en was op het Festival aan de Werf 2009 en ’ITS festival (International Theatre School Festival) haar succesvolle monoloog Godverdomme, een meisje! te zien.

Met het plan voor de tekst 'Een vlinder van sneeuw' schetst Jannemieke Caspers hoe een kleine verandering in een leven, een simpele keuze, een totaal andere levensloop met een totaal ander eindstation tot gevolg kan hebben. In haar tekst schept ze een wereld met eigen codes en wetten en experimenteert ze met de vertelvorm: er wordt niet een protagonist gevolgd, maar het effect dat een personage heeft op zijn omgeving.

De jury is vol lof over haar eerdere werk Enkeltje Hollandia, waarvan de uitwerking van de personages en ontmoetingen, en de literaire stijl wordt geprezen. De jury ziet 'Een vlinder van sneeuw' als een tekst die de potentie heeft van dezelfde hoge kwaliteit te zijn.

TheaterTekstTalent 

Het TheaterTekstTalent stipendium voor theaterauteurs is een initiatief van Stichting de Versterking en het Prins Bernhard Cultuurfonds met als doel een kwaliteitsimpuls aan de hedendaagse Nederlandse theatersector te geven. Met het financieren van nieuw theaterwerk hopen we bestaande en nieuwe publieksgroepen met actueel, nieuw toneelrepertoire in aanraking te brengen.

In het onderstaande filmpje zie je de winnaars van eerdere jaren:


Jury
De jury van TheaterTekstTalent werd gevormd door Joachim Fleury (advocaat en initiator van TheaterTekstTalent), Naomi Velissariou (theatermaker), Cecile Brommer (dramaturg), Sophie Kassies (dramaturg en toneelschrijver) en Koen Caris (toneelschrijver en winnaar TTT 2017).