TheaterTekstTalent Stipendium uitgereikt aan Marc Wortel en Tjeerd Posthuma

Het Cultuurfonds heeft het TheaterTekstTalent Stipendium 2021 op 10 oktober 2021 uitgereikt aan Marc Wortel en Tjeerd Posthuma. De toneelschrijvers ontvingen allebei een bedrag van 12.500 euro om hun plan uit te werken tot een nieuwe theatertekst én 22.500 euro voor de uitvoering ervan. Rineke Roosenboom ontving het stipendium in 2020.
11 oktober 2021
TheaterTekstTalent Stipendium uitgereikt aan Marc Wortel en Tjeerd Posthuma
Fotocredits:
Jorrit Lousberg

Vanwege de hoge kwaliteit van beide toneelschrijvers en vanwege de roerige tijd waarin we ons bevinden en de daarom noodzakelijke extra steun voor onafhankelijke cultuurmakers, wordt het stipendium aan twee kandidaten toegekend. 

De uitreiking vond plaats op zondag 10 oktober 2021.

Tjeerd Posthuma

Tjeerd Posthuma (1991, Hengelo) rondde in 2015 de master Dramaturgie af aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef onder meer de teksten ‘De Witte Kamer’ voor Theater Sonnevanck/Toneelgroep Oostpool, ‘Lurk moar’ voor Frascati/ITA en ‘en er is niemand.’ voor Theater Rotterdam.

Tjeerd werkte onder andere samen met theatermakers Charli Chung, Belle van Herikhuizen en Loek de Bakker. Hij schrijft naast toneel ook proza en voor televisie en film. 

Met het plan voor de tekst Zelfverdediging voor jongens belicht Tjeerd Posthuma de complexiteit en de gevolgen van #MeToo-betuigingen. Middels diverse vindingrijke en innovatieve vertelvormen maakt hij in zijn tekst het taboe op slachtofferschap bij mannen bespreekbaar en opent hij het gesprek over wat daderschap en slachtofferschap inhoudt.

Marc Wortel

Marc Wortel (1982, Utrecht) is in 2010 cum laude afgestudeerd als Schauspielregisseur aan de Hochschule für Schauspielkunst ‘Ernst Busch’ Berlin. Hij schreef onder meer de teksten ‘De Witte Vloed’ en ‘Dood in de Zieke Kamer’, dat geselecteerd was voor het Festival International du Théatre Universitaire de Casablanca (FITUC), Marokko. Daarnaast regisseert hij sinds 2006 voorstellingen in Nederland, Duitsland, Denemarken en Zwitserland. 

Naast zijn werk als regisseur en schrijver is Marc ook actief als acteur en docent. Met het plan voor de tekst The Pathetic Surrender of Babies zoekt Marc Wortel naar een andere weergave van de werkelijkheid. In zijn eigenzinnige tekst experimenteert hij met het loslaten van logica en dramatische structuren om zo een theatrale omzetting te creëren van hoe men tegenwoordig de wereld, gebeurtenissen en media ervaart.

Jury

De jury noemt de tekst van Posthuma urgent. De thematiek is mooi vormgegeven, goed doordacht en fijn in elkaar gezet. De gebruikte vertelvormen zijn interessant, innovatief en vindingrijk. Posthuma wordt geprezen om de heldere structuur en minutieuze personagebeschrijvingen, waardoor het stuk klopt en dramaturgisch sterk in elkaar zit. 

Volgens de jury is de tekst van Wortel wetten doorbrekend. De wijze waarop Wortel in zijn tekst regels omzeilt en een nieuwe speelstijl onderzoekt is verrassend en getuigt van grote ambitie. Zijn scènes geven een andere kijk op toneelschrijfkunst en geven een geheel nieuwe ervaring van wat theater kan zijn.

De jury voor het stipendium van 2021 bestond uit Sophie Kassies (toneelschrijver), Eran Ben-Michaël (theatermaker) , Martine Manten (dramaturg), Joachim Fleury (initiator TheaterTekstTalent), Jannemieke Caspers (winnaar 2019) en Myra Groenink (adviseur theater Prins Bernhard Cultuurfonds).

Over het TheaterTekstTalent Stipendium

Het TheaterTekstTalent Stipendium is een initiatief van Fonds de Versterking en het Cultuurfonds met als doel schrijvers van nieuwe theaterteksten te ondersteunen en een kwaliteitsimpuls aan de hedendaagse Nederlandse theatersector te geven. Jaarlijks is 12.500 euro beschikbaar voor opkomende toneelschrijvers die een nieuw toneelstuk gaan schrijven. 

Naast dit bedrag is er 22.500 euro beschikbaar als startbijdrage voor de uitvoering van het geschreven stuk en de productie van de voorstelling. Dit jaar is vanwege de hoge kwaliteit van de inzendingen en de gevolgen van de coronacrisis het dubbele bedrag (70.000 euro) beschikbaar gesteld.