TheaterTekstTalent Stipendium voor Rineke Roosenboom

Het TheaterTekstTalent Stipendium 2020 is uitgereikt aan Rineke Roosenboom (1989). Zij krijgt het stipendium voor haar plan voor de tekst Small Bangs over angst en de monsters die we zelf creëren. Roosenboom ontving de prijs op 8 februari tijdens de Middag van het TheaterTekstTalent Stipendium in Theater Bellevue.
8 februari 2020
TheaterTekstTalent Stipendium voor Rineke Roosenboom
Fotocredits:
Rineke Roosenboom krijgt het TTT- Stipendium beeldje uitgereikt door Bo Tarenskeen - Foto Annelies Verhelst

Roosenboom schreef voor o.a. toneelgroep ECHO, de VPRO, Orkater en Oerol. Met haar muziektheatergezelschap iona&rineke maakt ze fictief documentair theater met een combinatie van live-muziek en teksten. Met de winnende theatertekst Small Bangs wil Roosenboom via een caleidoscopische blik op het thema angst een spiegel tonen waarin we onszelf het beste kunnen zien: in de monsters die we creëren. In de wereld van Small Bangs wordt angst verspreid bij rampen en wandaden. Zo worden schone blote baby's gevonden op plekken waar aanslagen zijn gepleegd, rampen zijn voorgevallen en de ergste break-up-gesprekken zijn gevoerd. Plekken waar angst geboren wordt.

Jury
De jury is vol lof over de synopsis en de aangeleverde scènes, waarvan de uitwerking van het taalgebruik van de personages, de geschapen verbeeldingsrijke wereld en de relevantie van het thema worden geprezen. “Small Bangs is een unieke, spannende, evocatieve en stijlvolle tekst met veel potentie en ruimte voor uitdaging als de tekst wordt opgevoerd.”

Roosenboom ontvangt een bedrag van 12.500 euro om haar plan uit te werken tot een nieuwe theatertekst én 22.500 euro voor de uitvoering ervan.

Oud-winnaars
De feestelijke uitreiking van het Stipendium maakte deel uit van het Bellevue Schrijversweekend. Naast de uitreiking door de eerste TheaterTekstTalent Stipendium -winnaar Bo Tarenskeen, voerden oud-winnaars hun werk op.

De 7 prijswinnaars van het TheaterTekstTalent Stipendium van 2014 - 2020 bij elkaar: Maaike Bergstra (2016), Elly Scheele (2018), Jannemieke Caspers (2019), Koen Caris (2017),  Anna van der Kruis (2015), Bo Tarenskeen (2014) en Rineke Roosenboom (2020)

Zo was er de opvoering van een uitgebreid fragment van Een vlinder van sneeuw door Jannemieke Caspers. Het gaat over de onoverzichtelijkheid van de grootsheid van je effect. Met het idee voor dit stuk won Caspers het TheaterTekstTalent Stipendium in 2019.

Na een feestelijke toast ging MIJN in première, een verhaal over ongelijkheid in een afgelegen mijndorp van Koen Caris, de TheaterTekstTalent-laureaat uit 2017.

In MIJN beschrijft Caris wat schaarste en gemis met een groep kan doen. Hoe de menselijke neiging om alles in twee kampen te verdelen een hechte gemeenschap uit elkaar kan trekken. En hoe juist de mensen die zich het minst gezien voelen, soms zelf geen oog meer hebben voor anderen. In de video vertelt de schrijver over MIJN.

Het TheaterTekstTalent Stipendium

Het TheaterTekstTalent Stipendium is een initiatief van Stichting de Versterking en het Cultuurfonds. Het doel: schrijvers van nieuwe theaterteksten te ondersteunen en een kwaliteitsimpuls aan de hedendaagse Nederlandse theatersector te geven.

Jaarlijks is 12.500 euro beschikbaar voor opkomende toneelschrijvers die een nieuw toneelstuk gaan schrijven. Naast dit bedrag is er 22.500 euro beschikbaar als startbijdrage voor de uitvoering van het geschreven stuk en de productie van de voorstelling.