Tom Hazenberg krijgt Cultuurprijs Zuid-Holland

De Cultuurprijs Zuid-Holland gaat naar de Leidse archeoloog Tom Hazenberg, vanwege zijn inzet voor archeologisch erfgoed.
Den Haag, 12 maart 2018

De Cultuurprijs Zuid-Holland gaat elk jaar naar iemand die een voortrekkersrol vervult op een werkterrein van het fonds in de provincie Zuid-Holland. Dit jaar is gekozen voor het werkgebied roerend erfgoed; erfgoed dat verplaatsbaar is of was. Aan de prijs is een geldbedrag van € 15.000 verbonden. Hazenberg nam de prijs op 12 maart in ontvangst in Theater Castellum te Alphen aan den Rijn, uit handen van Commissaris van de Koning Jaap Smit. Bekijk hierboven het videoportret dat voor de gelegenheid werd gemaakt.

Tom Hazenberg (Rotterdam, 1963) krijgt de Cultuurprijs Zuid-Holland vanwege zijn inzet om de maatschappelijke impact van archeologisch erfgoed te vergroten. Hij is directeur van Hazenberg Archeologie en initiator van romeinsekust.nl, een weblog over het Romeins onderzoek langs de Nederlandse kust. Tom Hazenberg heeft bijzondere projecten gerealiseerd op het snijvlak van archeologie, publieksbereik en versterking van de sociale cohesie. 

In zijn optiek wordt zo het belang van archeologie evident: het geeft een gezicht aan een regio, levert werkgelegenheid op en bevordert het toerisme. De samenleving wordt er beter van. Momenteel werkt hij samen met Archeon aan de restauratie van de originele scheepsresten van de Romeinse Zwammerdamschepen, met als doel deze weer terug te geven aan het publiek in het nieuw op te richten Nationaal Romeins Scheepvaart Museum.

Tom Hazenberg brengt de geschiedenis van de vroegste Zuid-Hollandse civilisatie tot leven. Dankzij hem kunnen we ons allemaal een beetje Romein voelen en varen we onder Hollandse luchten op de Oude Rijn van Traiectum naar Nigrum Pullum en verder naar Lugdunum” - aldus het juryrapport.

De jury van de Cultuurprijs Zuid-Holland bestond uit Jelle Reumer (voorzitter, hoogleraar Vertebrate Paleontology), Ntjam Rosie (zangeres), Ranti Tjan (directeur Sundaymorning@ekwc), Henk Dessens (oud-directeur collecties Het Scheepvaartmuseum) en Ad van der Zee (consulent erfgoed en geschiedenis Erfgoedhuis Zuid-Holland).