Update voor de cultuurmakers

Op 12 juni 2020 opende het Cultuurmakersfonds met een budget van 2,5 miljoen euro. Vanwege de enorme hoeveelheid mooie aanvragen die we binnenkregen, was het budget al binnen een half uur ruimschoots overschreden. Op dit moment zijn de adviseurs alle aanvragen aan het verwerken. Wat valt ze op?
30 juni 2020
Update voor de cultuurmakers

Er zijn ruim 425 aanvragen binnengekomen en die worden op dit moment stuk voor stuk zorgvuldig gelezen en bekeken door onze adviseurs en adviesmedewerkers in de werkterreinen waarvoor kon worden aangevraagd: theater, film, muziek, dans, mode, online kunst, woordkunst en beeldende kunst. 

Veelzijdigheid in de aanvragen

Myra Groenink, adviseur Theater: 'Het is een enorme klus en we zijn op driekwart. De inhoud van de theater-, dans- en filmaanvragen is heel divers: van circusacts tot live cinema, van musicaluitvoeringen tot podcasts en van online dramaseries tot dans voor ouderen.'

In de muziek laten de aanvragen zich volgens adviseur Ellen Overweel samenvatten als: veelzijdig, creatief en innovatief. Niet alleen qua genre, dat uiteenloopt van popmuziek tot wereldmuziek en van oude muziek naar nieuw gecomponeerde muziek. 

Overweel: 'Ook het soort aanvragers varieert: er zijn musici met een lange staat van dienst en er zitten veel jonge musici tussen die het Cultuurfonds soms al kent omdat ze ooit al zijn ondersteund met een Cultuurfondsbeurs. De locaties zijn eveneens heel veelzijdig: producties in het bos, op openbare plekken in de stad, een verzorgingshuis of een muziekwerkplaats.' 

Offline uitvoeringen en livestreams

Innovatie was vooral zichtbaar waar makers naast offline ook online varianten willen aanbieden. 'Naast reguliere concerten kwamen er creatieve ideeën van concerten binnen die ook gestreamd worden of vastgelegd op video of cd', aldus Muziek-adviseur Ellen Overweel. 

Wat adviesmedewerker Michiel Lemmers aan de letteren-aanvragen opviel, was dat er relatief veel aanvragen voor podcasts zijn gedaan op het gebied van spoken word en poëzie. Ook lijkt er bij veel makers aandacht te zijn voor een van de meest getroffen groepen door de hele coronacrisis, namelijk de ouderen in verzorgingstehuizen. 

Telefoneren met een spoken word artist

Lemmers: 'Zeker aangezien een gedeelte van het budget van de #DoeMeeMetJeAow-actie komt, vond ik het erg mooi om te zien dat aanvragers bewust nadenken over hoe ze iets terug kunnen doen voor deze groep, zelfs als ze niet fysiek aanwezig zouden kunnen zijn.' 

'Dit gaat verder dan het puur streamen of online beschikbaar maken van content, maar bijvoorbeeld via een telefoonnummer waarbij mensen een dichter of spoken word artist op afspraak aan de lijn krijgen', zo merkt Lemmers op.

Bij de beeldende kunst worden ook alle hoeken van het genre verkend. Van geluidskunst tot mode voor jonge doelgroepen, aldus Hans van Straten, adviseur Beeldende Kunst.

Het Cultuurfonds: Voor makers en schenkers


Vanaf half juli is bekend welke aanvragen kunnen worden gehonoreerd. Wij kijken ernaar uit om zoveel mogelijk van deze mooie cultuurprojecten doorgang te geven. Zodat de makers weer aan de slag kunnen en het publiek zich kan laten uitdagen, verwonderen, op het verkeerde (of goede) been zetten, lachen, een traantje wegpinken. Kortom: zodat we weer volop kunnen genieten van cultuur.

Het Cultuurmakersfonds kwam mede tot stand dankzij het burgerinitiatief #DoeMeeMetJeAow, waarbij ruim 4500 AOW'ers samen meer dan een miljoen euro doneerden aan het Cultuurfonds. Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Onderwijs, verdubbelde het bedrag en daarnaast ontvingen we een ruimhartige donatie van een anonieme schenker. 

Iedere donatie helpt. Wil je ook meedoen? Steun ons dan via cultuurfonds.nl/geven. Samen houden we cultuur levend!