Van veerkracht alleen kun je niet leven

“We werken samen met andere private fondsen én de overheid aan plannen voor herstel van de culturele sector. Aan hoe we kunnen investeren in innovatie en transitie. En vooral díe projecten te steunen die bijdragen aan een mooie culturele en natuurrijke toekomst voor ons allemaal. We kijken naar behoud van al dat mooie dat er al was, maar vooral ook naar vernieuwing en diversiteit.”
26 juli 2021
Van veerkracht alleen kun je niet leven

Wat meteen in mij opkomt als ik denk aan 2020? Veerkracht van de culturele sector. En als ik nog wat langer in de denkbeeldige achteruitkijkspiegel kijk naar het bizarre jaar dat achter ons ligt, denk ik: culturele weerbaarheid. Ons aloude motto van na de oorlog werd veerkracht, precíes toen het echt heel erg nodig was. En blijft. Want geloof me, we hebben echt alles niet zomaar weer op de rit, daar is zeker een paar jaar voor nodig.

Maar het begin is er. Culturele instellingen en cultuurmakers die ondanks alle tegenslagen niet opgeven, andere wegen zoeken, creatief blijven en zichzelf heruitvinden. Alles doen om publiek weer die verrijking, levendigheid, magie van cultuur mee te geven.

Maar van veerkracht alleen kun je niet leven. Investeren in innovatie is nodig om uit de crisis te komen. Veel culturele instellingen maken een transitie door om het nieuwe publiek dat nu online gevonden is, ook te behouden. Dan maak je van veerkracht weerbaarheid. Wat dat betreft zijn we echt een grens overgestoken: waar het fysieke beleven van kunst en cultuur altijd werd gezien als een onmisbaar gegeven, is het online genieten nu ook omarmd. Óók door mensen die eerder de tijd, het geduld of het geld er niet voor (over) hadden. Naast alle nood en zorgen, zijn er gelukkig dus ook kansen.

Dat moet wel ergens van betaald worden. Achter de schermen werken wij daarom samen met andere private fondsen én de overheid aan plannen voor herstel van de culturele sector. Aan hoe we kunnen investeren in innovatie en transitie. En vooral díe projecten te steunen die bijdragen aan een mooie culturele en natuurrijke toekomst voor ons allemaal. We kijken naar behoud van al dat mooie dat er al was, maar vooral ook naar vernieuwing en diversiteit. En natuurlijk naar educatie en talentonwikkeling, omdat het daar uiteindelijk allemaal mee begint.

Door de voorruit zie ik onze plannen al opdoemen. Ik stap onderweg daarheen zeker een paar keer uit en hoop u binnenkort eens op een mooie cultuur- of natuurplek tegen te komen.