6 tentoonstellingen om naar uit te kijken

Vanaf 1 juni mogen we - in beperkte aantallen - eindelijk weer onze geliefde musea en theaters in! Op welke exposities en voorstellingen verheug jij je? Hier alvast onze top 6 in willekeurige volgorde.
7 mei 2020
6 tentoonstellingen om naar uit te kijken
Fotocredits:
Een zee van eilanden, Volkenkunde Museum

6. Museum de Lakenhal | Pilgrims naar Amerika - en de grenzen van vrijheid

Museum De Lakenhal in Leiden heropende afgelopen jaar met een compleet nieuwe vleugel. De nieuwste expositie 'Pilgrims naar Amerika - en de grenzen van vrijheid' vertelt het verhaal van de Pilgrims. Deze groep Engelse geloofspuriteinen voeren in de 17e eeuw, na elf jaar vrijwillige ballingschap in Leiden, naar de Nieuwe Wereld. 

Zij waren hiermee een van de eerste groepen kolonisten die zich in het huidige Amerika vestigden. Dit verhaal is in de 19e eeuw geromantiseerd, maar het verjagen en onderdrukken van de inheemse bevolking krijgt in deze tentoonstelling ruime aandacht. Telkens wordt de vraag geactualiseerd: wat betekent grenzeloze vrijheid voor jou? Reserveer tickets voor de expositie (2 juni t/m 13 september) op lakenhal.nl.

In Daily Shot of Culture keert het drieluik Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden, een van de topstukken van Museum De Lakenhal, van zijn tijdelijke onderkomen in de eregalerij van het Rijksmuseum weer terug naar Leiden. 

5. Museum het Schip | Bruno Taut

Maak kennis met de kleurrijke wereld van de creatieve en invloedrijke architect, stedenbouwkundige en totaalkunstenaar Bruno Taut! Museum het Schip in Amsterdam wijdt een expositie aan zijn werk: 'Taut: de fantasie voorbij'. Deze Duitse utopist bouwde prachtige wijken voor arbeiders, net als de architecten van de Amsterdamse School. Taut woonde en werkte in Duitsland, Japan en Turkije en had een bijzondere band met Nederland.

Dandanah Bouwspel. Bruno Taut

In mei kun je een ticket boeken voor een exclusieve privé rondleiding door de expositie via Whatsapp, Skype of Facetime. Plan je bezoek vanaf juni in op museumhetschip.nl.

4. Museum Helmond | Lucas Hassel

Lucas Gassel was dé meester van het landschap van de zestiende eeuw (ca. 1488 –1569). Museum Helmond presenteert de eerste, grote overzichtstentoonstelling van zijn werk, waarvoor zijn schilderijen van over de hele wereld zijn ingevlogen. Om maar het topje van de ijsberg te noemen: BOZAR, Brussels; het Metropolitan Museum of Art, New York; Musée du Louvre, Parijs en Museo Soumaya, Mexico City. 

De tentoonstelling 'Lucas Gassel - Meester van het landschap' is verlengd tot 30 augustus. Lees meer over de tentoonstelling op onze website en plan je bezoek op museumhelmond.nl.

3. Museum Volkenkunde | Een zee van eilanden

Met duizenden eilanden in de Grote of Stille Oceaan beslaat Oceanië meer dan een derde van het aardoppervlak. In de expositie 'Een zee van eilanden' (te zien t/m 23 augustus 2020) in het Museum Volkenkunde staan de verbondenheid met het water en de enorme vindingrijkheid van de Oceaniërs centraal. Alles is van een adembenemende schoonheid: van meterslange kano’s en ingenieuze navigatiemiddelen tot beelden en sieraden. Ook hedendaagse kunst kom je hier tegen. De live-action video van Lisa Reihana en de installatie van George Nuku zijn echte eye-catchers. Plan je bezoek via Volkenkunde.nl.

2. Rembrandthuis | HIER. Zwart in Rembrandts tijd

Gerrit Dou, Tronie van een jongen met een tulband, ca. 1635, Landesmuseum, Hannover

Rembrandt en vele van zijn tijdgenoten hebben prachtige kunstwerken gemaakt van zwarte mensen. Ze wilden de werkelijkheid om hen heen vastleggen, en daartoe behoorden ook hun zwarte stadgenoten. In de tentoongestelde werken zijn zwarte mensen daarom geen bijfiguren met een ondergeschikte rol, maar juist het centrale onderwerp van het kunstwerk. Daarnaast is er werk van hedendaagse zwarte kunstenaars te zien.

Het Rembrandthuis hoopt de tentoonstelling Zwart in Rembrandts tijd te verlengen tot met 6 september. Wanneer bepaalde werken niet langer kunnen worden uitgeleend, zullen deze worden vervangen door een reproductie. Hou de website rembrandthuis.nl in de gaten, hierop kun je binnenkort vinden hoe het muziek te bezoeken is. Op Cultuurfonds.nl/zwart lees je meer over de expo.

1. Centraal Museum | Moesman, surrealisme en de seksen

Foto: Wessel Spoelder

Seks, fetisjisme en taboes. Deze thema’s fascineerden de Utrechtse surrealist Johannes Moesman (1909-1988). Het Surrealisme staat bekend als een voornamelijk mannelijke beweging, met als grote namen vooral Dali, Magritte en Ernst. In de tentoonstelling De tranen van Eros - Moesman, surrealisme en de seksen zijn nu ook de vrouwen aan de beurt. Daarnaast is er werk te zien van hedendaagse kunstenaars als Sarah Lucas, Gillian Wearing, Paul Kooiker en Viviane Sassen. De tentoonstelling is verlengd tot en met 16 augustus. Plan je bezoek via Centraalmuseum.nl.

Het Cultuurfonds leverde een bijdrage aan deze tentoonstellingen.

Cultuurtips in quarantainetijd

Deze maand kunnen we online ook van veel kunst en cultuur genieten. Van Zoom-rondleidingen en mini-colleges van curators tot online documentaires en livestream lunchbreak concerten: de culturele sector heeft de afgelopen tijd met recht bewezen creatief te zijn. Bekijk deze selectie met prachtige cultuurtips in quarantainetijd voor wie vanuit huis een dosis cultuur kan gebruiken tot de musea en theaters weer open gaan. 

Steun je cultuur?

Vooral in deze tijd zien we hoe belangrijk kunst en cultuur zijn voor onze samenleving. Vind je dit ook? Wij hebben verschillende acties waarmee je cultuur kunt steunen.