The Vices, GGGOLDDD en Nana Adjoa genomineerd voor Pop Stipendium 2022

The Vices, GGGOLDD en Nana Adjoa zijn de drie genomineerden voor het Cultuurfonds Pop Stipendium 2022! Op vrijdag 21 januari 2022 wordt bekendgemaakt wie het prijzengeld van 10.000 euro in de wacht sleept en daarmee een volgende stap in de muziekcarrière kan zetten.
12 januari 2022
The Vices, GGGOLDDD en Nana Adjoa genomineerd voor Pop Stipendium 2022

Poptalent 

Met het Pop Stipendium investeert het Cultuurfonds in poptalent. Drie artiesten of bands worden voorgedragen door een jury bestaande uit professionals uit de popsector. Deze prijs stimuleert een veelbelovende popartiest of band zich verder te ontwikkelen en een volgende stap in diens muziekcarrière te zetten. Dat dat snel kan gaan bewijst de winnaar van vorig jaar. S10 won in 2021 het Cultuurfonds Pop Stipendium en dit jaar vertegenwoordigt ze Nederland tijdens het Eurovision Songfestival in Turijn. 

The Vices 

The Vices is een garage-popband uit Groningen, opgericht in 2019. De band bestaat uit Floris van Luijtelaar (zang/gitaar), Jonathan Kruizenga (orgel/gitaar), Simon Bleeker (bas) en Mathijs Louwsma (drums). In 2019 brachten ze hun eerste EP Life Grows uit. In 2020 de tweede EP Good Morning City, Now Let Me Sleep...  In 2020 en 2021 traden ze op tijdens Eurosonic Noorderslag en hadden hun eerste shows in Berlijn en Parijs. Aan het begin van de  coronalockdown werd de band uitgeroepen tot 3FM Talent met hun track Boy. De band stortte zich op veel verschillende activiteiten en wist ook tijdens corona, met creatieve vondsten, zichtbaar te blijven. Sinds november 2021 treedt The Vices op als huisband bij televisieprogramma M, gepresenteerd door Margriet van der Linden. 

GGGOLDDD 

De Rotterdamse band GGGOLDDD, geformeerd rond zangeres/componist Milena Eva en gitarist/componist Thomas Sciarone, brengt experimentele donkere artrock. Hun songs gaan over veerkracht en kwetsbaarheid en zijn gebaseerd op werkelijke ervaringen. Het aankomend album This Shame Should Not Be Mine refereert aan de schaamte die de zangeres jarenlang meetorste, nadat ze op negentienjarige leeftijd werd verkracht. Zeventien jaar, tot aan de lockdown, hield ze het geheim. Zelf zeggen ze continu op zoek te zijn naar “nieuwe muziek die de grenzen verlegt van wat wij als donker en zwaar beschouwen”. Als curator van het Roadburn Festival 2022 zet GGGOLDDD een nieuwe stap.  

Nana Adjoa 

De Nederlands-Ghanese singer-songwriter Nana Adjoa (1991) speelde jarenlang basgitaar in de bands A Polaroid Vie, Sue the Night en bij zangeres Janne Schra totdat ze besloot haar carrière als soloartiest voort te zetten. Haar werkterrein reikt naast pop, ook naar jazz, soul en klassiek. Dankzij haar single Sometimes Love is Evil werd ze ontdekt door een paar Amerikaanse popblogs en opgepikt door een radiostation in Los Angeles. Een kleine doorbraak en een solotour in de Verenigde Staten en Engeland volgde. Ook kreeg haar album Big Dreaming Ants een positieve recensie in het Wall Street Journal Magazine.  In Nederland trad Adjoa op tijdens Pinkpop, Best Kept Secret, Eurosonic en het Noorderzon Festival. In 2021 verscheen ze als muzikant in de speelfilm ANNE+.  

Jury 

De artiesten zijn genomineerd op voordracht van Joey Ruchtie (Oosterpoort en ESNS), Chris Moorman (Popronde), Lisa de Jongh (Patronaat) en Maike Fleuren (Firma Fleuren en commissielid muziek bij het Cultuurfonds). Aan de drie genomineerden is gevraagd een plan te schrijven voor de next step in hun ontwikkeling als professioneel popmuzikant. Op basis van deze plannen kiest de jury de winnaar. De winnaar wordt op 21 januari 2022 bekendgemaakt. Vorig jaar won S10, in 2020 was Judy Blank de winnaar, in 2019 ontving Thomas Azier het stipendium en in januari 2018 ging het eerste Pop Stipendium naar Jacco Gardner.  

Livestream uitreiking

 Vrijdag 21 januari is het zover; de uitreiking van het Cultuurfonds Pop Stipendium 2022! Met dit stipendium van 10.000 euro beloont het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks een veelbelovend popartiest of popband om hem/haar te stimuleren zichzelf verder te ontwikkelen. Dit jaar vindt de uitreiking plaats op een volledig online Eurosonic Noorderslag! De livestream, gefaciliteerd door ESNS, is via deze pagina geheel te volgen.