Harry Wich Stipendium voor Violette De Laet

De winnaar van het Harry Wich Stipendium 2018 is de 23-jarige Violette De Laat, die dit jaar is afgestudeerd als theatervormgever aan de Toneelacademie Maastricht.
17 oktober 2018
Harry Wich Stipendium voor Violette De Laet

Het stipendium voor theatervormgeving wordt ter nagedachtenis van scenograaf Harry Wich uitgereikt aan een talentvolle student. Met € 12.500 kan de winnaar een jaar in het buitenland studeren.

Leergierige winnaar
De jury noemt het werk van Violette De Laet (1995, Elsene, België) beloftevol divers en getuigen van durf. "Startend vanuit schetsen, die blijk geven van een sterk tekentalent, maakt ze een directe vertaalslag naar ruimte en vorm en vervolgens naar dramaturgie en tijd. Ze is gretig, leergierig, communicatief sterk en ze weet hoe het theaterveld in elkaar steekt." 

Op de Toneelacademie heeft Violette De Laet zich ontwikkeld als een bijzonder energieke, creatieve, talentvolle en nieuwsgierige geest, die haar omgeving zeer bewust observeert en in zich op neemt.  Ze heeft al duidelijke plannen voor vervolgstudies: momenteel is ze met een toelatingsexamen bezig voor de opleiding Production design aan de Filmuniversiteit in Potsdam, Duitsland. Haar keuze voor Potsdam hangt samen met het historisch belang van deze stad voor de Europese filmgeschiedenis. 

Harry Wich
Als startend scenograaf kreeg Harry Wich (1927 – 2002) in 1952 zelf een beurs om aan The Slate School of Art in London scenografie te studeren. Jarenlang werkte hij als decor- en kostuumontwerper, voor De Nationale Opera, het Nationale Ballet, vele theatergezelschappen en de Haagse Komedie.

In 2002 overleed Harry Wich. Zijn weduwe, Dorine de Vos, stelde een fonds op naam in bij het Prins Bernhard Cultuurfonds: "Bij zijn 90e geboortejaar in 2017 wilden we iets bijzonders doen. En verder werd het tijd aandacht te besteden aan het vak scenografie, dat op dit moment zeer onderbelicht is. Wich geeft op deze manier door, wat voor hem, als jonge student, een wereld van verschil maakte. Ook in prijzen en stipendia: Voilá: Wich’s stipendium voor scenografie! Voor beeld, kostuums en licht!" Uit dit Harry Wich Fonds wordt het stipendium voor scenografen de komende jaren toegekend.

Met het stipendium van € 12.500 krijgt één talentvolle, nieuwsgierige, avontuurlijke student met gevoel voor theater, de kans een jaar in het buitenland zijn of haar studie aanvullend te verrijken. De andere genomineerden ontvangen elk € 1.000, eveneens bestemd voor opleiding en/of professionele ontwikkeling.

Genomineerden
De overige geselecteerde kandidaten waren Anne Ammerlaan (Theater Design, HKU, Utrecht) en Thomas Boudewijn (opleiding Scenografie, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten).

Jury
In de jury zitten scenografen Theun Mosk en Herbert Janse en Dorine de Vos. Zij kiezen een winnaar uit de voordracht van de opleidingen.

Uitreiking
Theatermaker André Joosten reikte het Harry Wich Stipendium uit op 17 oktober in Villa Augustus in Dordrecht.