Winactie | Expositie Cobra Museum

We hebben 5x tickets te vergeven voor de expositie 'Onder de huid - Claude Cahun' in het Cobra Museum te Amstelveen! Maak kennis met het werk en indrukwekkende levensverhaal van deze non-binaire fotografe en schrijfster avant la lettre.
Deze actie eindigt op 15/12/2020.
Winactie | Expositie Cobra Museum
Fotocredits:
Zaaloverzicht, foto: Peter Tijhuis

Het Cobra Museum wijdt een expositie aan het fotografische werk van de Franse kunstenares Claude Cahun. Zij identificeerde zichzelf als ‘neuter’. Over haar genderidentiteit schreef ze: ‘Masculine? Feminine? It depends on the situation. Neuter is the only gender that always suits me.’

Bestaat er zoiets als een authentieke identiteit? En in hoeverre kun je jezelf leren kennen? Claude Cahun onderzoekt de vele kanten van haarzelf met zelfportretten waarin ze steeds een andere rol aanneemt: van ­dandy tot poppetje, vamp tot vampier, en engel tot bodybuilder.

Tweepersoonsverzet

De expositie neemt je mee met een liefdesstel van wie het verhaal leest als een spannend boek. Het waren roerige tijden. Cahun en Moore begaven zich eerst in de Parijse avantgardistische scene van de jaren ’20 en ’30, waar ze in aanraking kwamen met het surrealisme van André Breton. In die tijd creëerden ze Cahuns meest experimentele zelfportretten. 

In 1937 verhuisde het stel vanwege de nazi-dreiging naar Jersey, een eiland voor de Franse kust. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ook Jersey bezet. Cahun en Moore begonnen hierop een tweepersoonsverzet. Op subtiele wijze: ze stopten briefjes in tijdschriften, brievenbussen, auto’s en sigarettenpakjes om nazi’s over te halen om te stoppen met vechten.

Wie onder de huid van Claude Cahun kruipt in de expositie in het Cobra Museum, krijgt geen sluitend antwoord over ‘de’ authentieke identiteit van Claude Cahun. Juist daarin schuilt haar kracht.

Winactie

Deze expositie kwam tot stand met een bijdrage van het Cultuurfonds. We mogen 5x2 tickets verloten onder onze donateurs. Wil je kans maken? Stuur dan vóór dinsdag 15 december 2020 een mail naar acties@cultuurfonds.nl met in de onderwerpregel ‘Cahun' en in de mail je naam en adres.