Winactie: Hortus Botanicus Leiden

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Het Cultuurfonds heeft bijgedragen aan de renovatie van de vijver. Het nieuwe ontwerp voor de vijver is gemaakt door Marc van der Zwet van de firma Copijn, de landschapsarchitect die ook het ontwerp van de Chinese Kruidentuin en de Sterrewachttuin maakten. Als bedankje mogen wij toegangstickets verloten onder aan onze donateurs!
Winactie: Hortus Botanicus Leiden

Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna is de Hortus hét groene hart van Leiden. Onderdeel van de botanische tuin is de Hortusvijver. De vijver is in de jaren dertig van de vorige eeuw aangelegd en is niet weg te denken uit het landschap van de Hortus – natuurlijk om zijn idyllische aanblik, maar ook als huisvesting voor waterplanten en vissen.

In de eenentwintigste eeuw begon de vijver ouderdomsverschijnselen te vertonen. De vijver speelt een grote rol bij het bezoek van velen, daarom was het voor de Hortus belangrijk om de vijver een make-over te geven om bezoekers de schoonheid van het water- en plantenleven nog beter te laten zien. Copijn had een creatieve oplossing voor de renovatie: twee aparte vijvers die met een brug aan elkaar verbonden worden. Hierdoor oogt de vijver als één geheel, en toch kunnen de vissen én de planten blijven.

Niet alleen de constructie van de vijver zelf wordt vernieuwd, we nemen ook het omliggende gebied onder handen. Nog een voordeel aan de renovatie was de mogelijkheid om een nieuw soort planten aan de Hortuscollectie toe te voegen. De Hortus heeft de handen ineengeslagen met FLORON, een organisatie die onderzoek naar de verspreiding van wilde en inheemse planten coördineert en heeft diverse nieuwe planten aangeschaft. 

Kaarten winnen?

Wil jij kans maken op kaarten? Stuur vóór dinsdag 13 september 2022 een mail naar acties@cultuurfonds.nl met in de onderwerpregel 'Hortus' en in de mail je naam en adres, en maak kans! Niet gewonnen? Je kunt de botanische tuinen natuurlijk gewoon bezoeken. Koop kaarten op de website van Hortus Botanicus Leiden.