Winactie| 'Ik voel mij in de hele wereld thuis'

In deze tijden van collectieve opsluiting gaat er niets boven het teruggrijpen op de filosofen van weleer. De dwarse denker Rosa Luxemburg (1871-1919) schreef vanuit haar cel brieven over vrijheid, moed, gevangenschap en hoop. Mail en maak kans op de verzameling brieven.
Deze actie eindigt op 27/07/2020.
Winactie| 'Ik voel mij in de hele wereld thuis'
Fotocredits:
Juan Bernabeu

De marxiste, politica, filosofe en revolutionaire Rosa Luxemburg werd geboren in wat toen Russisch Polen was. Vanwege haar pacifistische overtuigingen zat ze het grootste deel van de Eerste Wereldoorlog opgesloten: tijdens een toespraak riep ze op tot verzet tegen de oorlog, waardoor ze werd veroordeeld tot het aanzetten van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Moed, humor, een intens gevoel voor schoonheid, doorzettingsvermogen, kracht – dat zijn de eigenschappen van Rosa Luxemburg die in het oog springen bij het lezen van de brieven van deze dwarse denker. Nadat ze werd vermoord in Tiergarten, Berlijn samen met haar revolutionaire partner in crime Karl Liebknecht, is ze onder het stof van de tijd verdwenen.

Opsluiting
Vanuit haar kleine cel wist Luxemburg, met soms alleen zicht op de wolken en een incidenteel vogeltje, de mooiste beschouwingen te sturen. Uit de brievenbundel Ik voel me in de hele wereld thuis spreekt ongekende levenslust en positiviteit. Perfect leesvoer in deze tijden van collectieve opsluiting.

De brievenbundel is opnieuw uitgegeven door Van Oorschot en kwam mede tot stand dankzij het R.O. van Gennep Fonds. Filosofe Joke J. Hermsen schreef het nawoord. 

Winactie

We mogen 5 boeken verloten onder onze donateurs. Wil je kans maken? Stuur dan vóór 27 juli 2020 een mail naar acties@cultuurfonds.nl met in de onderwerpregel ‘Luxemburg' en in de mail je naam en adres. 

Join
Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk kunst en cultuur zijn voor onze samenleving. Vind je dit ook? Sluit je dan nu bij ons aan. Samen houden we cultuur levend! Meedoen met onze acties én cultuur, natuur en wetenschap steunen kan al voor € 5 per maand.