Winactie | 'Neko - de kat in de Japanse kunst' catalogus

Liefhebbers van katten en Japanse kunst kunnen hun hart ophalen bij de nieuwe tentoonstelling Neko. De kat in de Japanse kunst van 31 januari 2020 t/m 5 juli 2020 in het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden. Wij hebben 5 exemplaren van de catalogus te vergeven.
Deze actie eindigt op 27/07/2020.
Winactie | 'Neko - de kat in de Japanse kunst' catalogus

In Japan is de liefde voor de kat (neko) groot. Dit is te zien aan de onmisbare iconen uit de populaire cultuur zoals Hello Kitty, de Youtube sensatie Maru de kat, de kattencafés en zelfs meerdere ‘katteneilanden’. Katteneilanden? In Japan zijn er eilanden waar er meer katten dan mensen wonen; plekken die daardoor toeristische trekpleisters zijn geworden.

Mensenkat of kattenmens

Foto: Ogino Naoyuki, The little deity 2019, Collectie Ibasho Gallery 

Katten worden al sinds hun komst in Japan omarmd door de bevolking. Ze werden geïmporteerd vanuit China en het hebben van een kat was een teken van luxe en rijkdom. Maar waar komt deze liefde vandaan? In de tentoonstelling wordt dit aan de hand van de thema’s ‘De kat in de volkskunst’, ‘Kattenkwaad en kwade katten’ en ‘Mensenkat of kattenmens’ onthuld. Met traditionele- en hedendaagse Japanse prenten, zeldzame tekeningen, objecten, fraaie rolschilderingen en hedendaagse foto’s. 

Lucky cats

Grappige katten getransformeerd tot mens maar ook de speelsheid, schattigheid en het natuurlijke gedrag van de kat zijn terug te zien in de verschillende objecten, prenten, rolschilderingen en geïllustreerde boekjes in Japanmuseum SieboldHuis. Zo zijn de zeldzame schetsen van de 19e eeuwse prentkunstenaar Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) een tastbaar bewijs van zijn bijzondere band met zijn huisdier. 

Ook in de prenten van Utagawa Kunisada (1786-1865) figureren katten in de houtblokprenten met mooie dames en courtisanes. Naast traditionele ukiyō-e, komt ook de 20ste en 21ste eeuwse prent- en schilderkunst aan bod. Daarnaast zijn er bijzondere objecten zoals netsuke, bronzen beeldjes en grote 19e eeuwse maneki neko, wenkende geluksbrengers (ook wel bekend als lucky cats) te zien.

Bekijk het actuele programma op www.sieboldhuis.org.

Winactie

We mogen 5 boeken verloten onder onze donateurs. Wil je kans maken? Stuur dan vóór 27 juli 2020 een mail naar acties@cultuurfonds.nl met in de onderwerpregel ‘Neko' en in de mail je naam en adres. 

Join
Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk kunst en cultuur zijn voor onze samenleving. Vind je dit ook? Sluit je dan nu bij ons aan. Samen houden we cultuur levend! Meedoen met onze acties én cultuur, natuur en wetenschap steunen kan al voor € 5 per maand.