Winactie: 'Verandering van spijs'

De publicatie 'Verandering van spijs. Tienduizend jaar voedselbereiding en eetgewoonten' brengt de nieuwste kennis over de geschiedenis van ons voedsel samen, gepresenteerd door specialisten in de archeologie en culinair historici. Het boek geeft daarmee een uniek overzicht van de kook- en eettradities in Nederland. Maak als donateur kans op deze bijzondere publicatie!
17 januari 2023
Winactie: 'Verandering van spijs'

'Verandering van spijs. Tienduizend jaar voedselbereiding en eetgewoonten'

Een gemiddeld gezin in Nederland kan dagelijks kiezen uit talloze maaltijden, bereid in eigen keuken, afgehaald of tijdens een avondje uit eten. In de supermarkt zijn bovendien het hele jaar door honderden ingrediënten uit alle uithoeken van de wereld verkrijgbaar. Dat was in het verleden wel anders. Nog niet zo lang geleden kocht men zijn eten bij groenteboeren, melkboeren, kruideniers, slagers en bakkers en waren de gerechten die op tafel kwamen anders dan nu. Naarmate we verder teruggaan in de tijd worden de verschillen met de hedendaagse maaltijden en de huidige manieren van voedselbereiding alleen maar groter.

De vroege bewoners van Nederland verkregen de ingrediënten voor de maaltijd door zelf te jagen, te vissen en planten te verzamelen en later door cultuurgewassen te verbouwen en vee te fokken. Deze mensen waren volledig aangewezen op het landschap waarin ze leefden. Dat veranderde geleidelijk toen de aanvoer van voedsel van elders een rol ging spelen. Dus hoewel de vraag 'wat eten we vandaag?' van alle tijden is, zijn onze voedingsgewoonten door de eeuwen heen sterk veranderd. 

Gegevens uit de archeologie, zoals haarden met etensresten, aangebrand voedsel op scherven van kookpotten en zelfs versteende menselijke uitwerpselen, zijn bij uitstek geschikt om aanwijzingen te vinden over wat er vroeger op het menu stond en hoe het eten werd klaargemaakt.'Verandering van spijs. Tienduizend jaar voedselbereiding en eetgewoonten' brengt de nieuwste kennis over de geschiedenis van ons voedsel samen, gepresenteerd door vakspecialisten in de archeologie en culinair historici. Het boek geeft daarmee een uniek en vernieuwend overzicht van de kook- en eettradities in Nederland in het verleden.

Bijdrage Cultuurfonds

Wetenschappelijke ontwikkelingen hebben er de afgelopen vijftien jaar voor gezorgd dat bij archeologische opgravingen gevonden etensresten steeds uitvoeriger bestudeerd kunnen worden. Op deze manier geven de resten een beeld over hoe men in het verleden ingrediënten transformeerde tot een volwaardige maaltijd, hoe deze maaltijden eruit zagen en zelfs hoe deze ongeveer gesmaakt moeten hebben. Het boek wil een overzicht geven van de eetgewoonten in onze regio van circa 9.000 voor Christus tot halverwege de 18e eeuw. Met de imposante lijst auteurs is het een overzichtelijke en unieke publicatie geworden. Voor het realiseren heeft het Cultuurfonds 5.000 euro bijgedragen aan de publicatie.

Winactie

We mogen 2 boeken verloten onder onze donateurs. Wil je kans maken? Stuur dan vóór dinsdag 21 feburari 2023 een mail naar acties@cultuurfonds.nl met in de onderwerpregel ‘Spijs' en in de mail je naam en adres.

Niet gewonnen? Volgende keer beter! Dit boek kun je ook bestellen via Matrijs.