Winnaars Cultuurprijs en Talentprijs 2021 Overijssel bekend

Dit jaar ontvangt Ralph Keuning de Cultuurprijs Overijssel en MINKA is benoemd tot het Cultuurtalent van Overijssel. Beiden zijn geselecteerd uit meer dan 70 inzendingen en ontvangen naast de prijs een geldbedrag van 10.000 euro.
Zwolle, 12 juli 2021
Winnaars Cultuurprijs en Talentprijs 2021 Overijssel bekend
Fotocredits:
MINKA en Ralph Keuning

Ralph Keuning: Winnaar Cultuurprijs Overijssel 2021

Het bestuur is van mening dat Ralph Keuning als directeur van Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis staat voor creatieve vernieuwing in de beeldende kunst. Met zijn exposities bereikt hij een hoog artistiek niveau en er is sprake van een inspirerende culturele impact op de samenleving. 

Ralph Keuning (1961) is sinds 2007 directeur van beide musea. Hij leidt deze organisaties met een hoge mate van inzet en betrokkenheid. Onder zijn leiding werd de uitbreiding van Museum de Fundatie, naar het ontwerp van architect Hubert-Jan Henket (2013), gerealiseerd. Met Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis heeft Overijssel twee culturele iconen van bovenregionale allure in huis. Ralph Keuning positioneert de collectie van beide musea (eigen collectie, nieuwe aankopen, schenkingen en bruiklenen) met succes. Hij daagt uit tot discussie over beeldende kunst, door spraakmakende tentoonstellingen, door publicaties, maar zeker ook door gesprek. Beide musea trekken jaarlijks vele duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. De impact hiermee op het cultuurtoerisme naar Overijssel is aanzienlijk.

De Cultuurprijs Overijssel 2021 wordt Ralph Keuning bovenal toegekend, omdat hij meer is dan een succesvol museumdirecteur. Mede vanuit zijn beroep als kunsthistoricus plaatst hij beeldende kunst midden in het maatschappelijk speelveld, is hij een ideeëngenerator en verbinder. Als ambassadeur van Overijssel profileert Ralph Keuning zich veelvuldig op regionale en landelijke media. Hij neemt actief deel, veelal op zijn eigen wijze, aan het kunst- en cultuurdebat. Hij betoont zich hierbij met name betrokken bij de provincie Overijssel, de stad Zwolle en de Hanze en haar historische steden.

Minka Hebing (MINKA): Winnaar Cultuurtalent Overijssel 2021 

Minka Hebing, als artiest bekend onder de naam MINKA, krijgt de prijs omdat zij een meer dan bijzondere prestatie heeft geleverd op het gebied van de popcultuur in Overijssel, daarnaast is ze een uitzonderlijk en uitdagend talent. 

MINKA (1990) heeft zich na haar opleiding aan Artez Conservatorium (2015) ontwikkeld tot een veelzijdig popmusicus, zangeres én muzikant. Zij maakt elektropop met Nederlandstalige teksten. Zij onderscheidt zich door een geheel eigen ‘sound’; een mix van synths, beats, onbevangenheid, uitdaging en beweging. Iedereen wil dansen op de muziek van MINKA. Ze werkt samen met haar vriend en producer Timon Massop. Sinds eind 2019 is MINKA ook maker van De Nieuwe Oost Pop. Overijssel kent een zeer actieve popcultuur, met vele talenten, en toonaangevende podia als Hedon, Burgerweeshuis, Metropool en het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Het is meer dan opmerkelijk dat MINKA zich in zo een korte tijd heeft weten te onderscheiden als poptalent. De prijs wordt MINKA toegekend als erkenning van haar talent én als stimulering om bovenal door te gaan als veelbelovend popmusicus.

Covid 19 maakte het ook voor MINKA nauwelijks mogelijk om in 2020 en de eerste helft van 2021 haar talent live op podia te laten zien. Ze profileerde zich wel met enkele bijzondere video’s en nam deel aan livestreams. Het uitzonderlijke talent van MINKA hoort thuis op de vele festivals en poppodia. De verwachting is dat dit na juni 2021 weer volop mogelijk zal zijn. MINKA: een Overijsselse poptalent bij uitstek, op weg naar Pinkpop 2022!

Save the date: uitreiking Cultuurprijs en Cultuurtalent Overijssel 2021

Na afwezigheid sinds 2019 is de uitreiking terug in een nieuwe opzet. Op maandag 20 september reikt Andries Heidema, Commissaris van de Koning in de provincie Overijssel, de Cultuurprijs Overijssel en het Cultuurtalent van Overijssel 2021 uit in Theater de Spiegel in Zwolle. 

Aanwezigheid bij de uitreiking is gratis, maar wel op reservering vooraf. De reserveringen worden in augustus opengesteld, maar om op de hoogte te blijven is het mogelijk om nu al aan te melden via deze link. Klik op ‘wachtlijst’ en laat uw gegevens achter, dan hoort u als eerste wanneer de tickets te reserveren zijn.