Zes zwoele zomercultuurtips en een natuurapp

Met de zomer voor de deur en wel of geen vakanties in het buitenland, zijn lokale cultuurtips voor in Nederland geen overbodige luxe! Inspiratie doe je op met door het Cultuurfonds gesteunde exposities, muziek en een natuurapp.
24 juni 2020
Zes zwoele zomercultuurtips en een natuurapp
Fotocredits:
Eat Love Die, Roos van Geffens

Het Grachtenfestival

Het Grachtenfestival is het perfecte event voor een zwoele muziekavond! Op dit moment zijn er ongeveer 30 geschikte locaties waar concerten zullen plaatsvinden waarbij de veiligheid van bezoekers en musici verzekerd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de Zuiderkerk, de Waalse Kerk en het NH Krasnapolsky Hotel.De missie van het Grachtenfestival is musici van de nieuwste generatie naar een groot en divers publiek brengen; jong talent een podium geven. Het thema van het festival is dit jaar 'Wonder'. Het wonder van de muziek krijgt in deze tijd een extra lading. Want nu we het al een tijdje niet meer live kunnen bijwonen, beseffen we allemaal des te meer hoezeer muziek bij het leven hoort. Bij voorkeur om live van te genieten, maar ook goed via streaming te volgen!

Vanaf 30 juni gaat de kaartverkoop van start. Kijk op grachtenfestival.nl.

Schilderij | Bloemstilleven

De Nederlandse schilderkunst blinkt uit in het genre van het bloemstilleven, en het bloemstilleven van de Vlaamse schilder Jacob Vosmaer vormt daarbinnen een van de hoogtepunten. Een prachtig, welhaast sensueel bloemenboeket. Het schilderij is met steun van het Cultuurfonds aangekocht door het Rijksmuseum en is sinds de heropening in juni te bewonderen in de eregalerij. 

Deze zomer met minder toeristen is de uitgelezen kans om er eens goed voor te gaan zitten in het Rijks om van deze bloemen te genieten. Reserveer tickets en plan je bezoek op rijksmuseum.nl.

Bloemstilleven met een keizerskroon in een stenen nis van Jacob Vosmaer. Beeld: Rijksmuseum

De Lakenhal | Pilgrims naar Amerika

'Pilgrims naar Amerika - en de grenzen van vrijheid' onderzoekt de grenzen van vrijheid. De expo is extra relevant nu we deze zomer beperkt kunnen reizen, bijvoorbeeld naar Amerika. De tentoonstelling toont de opmerkelijke reis van de Pilgrims aan het begin van de zeventiende eeuw. 

Van het Engeland waar ze vandaan kwamen, via de stad Leiden waar de Pilgrims elf jaar in vrijwillige ballingschap verbleven, naar de wereld van de Native Americans die ze koloniseerden. Wat vertelt het historische Pilgrimverhaal ons nu over grenzeloze vrijheid?  

Tickets zijn te boeken op tickets.lakenhal.nl.

Kunstenaar Resi van der Ploeg gaf voor Museum De Lakenhal haar visie op het anderhalve-meter-museum.  (Je hoeft natuurlijk niet deze hoepelrok aan als je het museum bezoekt!)⁣

Nature Today Go | Natuurapp

Er is geen ander land in de wereld waar de natuur zo gedetailleerd en frequent in beeld is gebracht dan in ons land. Tegelijkertijd was de meeste informatie moeilijk of niet te verkrijgen. Tot nu! 

Nature Today, het natuurinformatieplatform waar meer dan 20 natuurorganisaties, kennisinstellingen en overheden dagelijks actuele ontwikkelingen in de natuur publiceren, heeft deze rijkdom toegankelijk gemaakt met de gratis te downloaden app Nature Today Go. 

Download de app in Google Play en de Apple Store en ontdek de vogels, zoogdieren, planten, vlinders en libellen die je nu tegen kunt komen en wat je in de natuur kunt doen. Overal in Nederland: in natuurgebieden, op het platteland maar ook midden in de stad.

Museum Tot Zover | Eat, Love, Die

Uitvaartmuseum Tot Zover heropende met de eerste overzichtstentoonstelling van kunstenares Roos van Geffens (1975): Eat Love Die. Over afscheid, verlangen en vergankelijkheid.  

Cherry, Roos van Geffen

Kunstenaar Roos van Geffen schuwt de grote thema's niet: ze houdt zich in haar werk bezig met afscheid, verlangen en vergankelijkheid. Ze is gefascineerd door menselijke emoties. Niet de heftige, maar juist de subtiele emoties, het onderhuidse. Een verademing in deze tijd van emotionele heftigheid. Lees er hier meer over: Eat Love Die.

De Kunsthal | Black Album / White Cube

Muziek en beeldende kunst oefenen al sinds het begin der tijden invloed en aantrekkingskracht op elkaar uit. Veel muzikanten zijn tevens beeldend kunstenaar, fotograaf of videomaker en vice versa.  

De expositie 'Black Album / White Cube'  in De Kunsthal brengt bijna 200 foto’s, multimediale werken, installaties, sculpturen, tekeningen en schilderijen bij elkaar, waarin de cross overs tussen beeldende kunst en popmuziek worden verkend.

Emil Schult, Autobahn Comic, 2004-2019 Olieverf op doek 70 X 200 cm 

Benieuwd wat er te zien is bij deze expo? Lees meer over Black Album / White Cube

20 jaar Dutch Design | Kiki van Eijk

Ontwerper Kiki van Eijk maakt al ruim twintig jaar Dutch Design. Samen met scenograaf Theun Mosk creëerde ze in het TextielMuseum in Tilburg een expositie die meerdere zintuigen aanspreekt: Gedachtespinsels | Dutch Design door Kiki van Eijk

Van Eijk maakt verbeeldingsvolle wandtapijten en room dividers, speelse textielobjecten, fantasievolle etalages (voor modehuis Hermès), grillige keramieken vazen en klokken – allemaal even kleurrijk en met een poëtische ondertoon. Door haar eigenzinnige design, dikwijls geïnspireerd op alledaagse objecten, ga je anders naar de wereld om je heen kijken.  

Lees meer over 20 jaar Dutch Design - Kiki van Eijk.