Zilveren Anjer voor Barend van Benthem, Janine en Joop van den Ende en Johan Veenstra

De Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds is dit jaar toegekend aan Barend van Benthem, Janine en Joop van den Ende en Johan Veenstra. Het is de 71ste editie van deze onderscheiding voor bijzondere en vrijwillige inzet voor cultuur of natuur. De Zilveren Anjer werd uitgereikt in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, op vrijdag 4 juni in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.
4 juni 2021
Zilveren Anjer voor Barend van Benthem, Janine en Joop van den Ende en Johan Veenstra

MODEL 4Barend van Benthem (1940) is nazaat van een geslacht toonaangevende zilversmeden - de familie Helweg - en groot kenner van Nederlands tafelzilver. Hij combineert liefde voor het smeedwerk met kennis van heraldiek en genealogie. Van Benthem legde zijn kennis vast in vele publicaties en boeken en verbindt conservators, musea en verzamelaars.

Lees hier de laudatio voor Barend van Benthem.

Janine (1956) en Joop (1942) van den Ende, een bevlogen mecenas-echtpaar dat hun expertise, bevlogenheid en kapitaal ruimhartig inzet voor theater, muziek en beeldende kunst. Dankzij de VandenEnde Foundation kregen al 750 jonge talenten een studiebeurs om zich verder te ontwikkelen tot professioneel acteur, theatermaker, zanger, musicus, filmmaker of danser.

Lees hier de laudatio voor Janine en Joop van den Ende.

Johan Veenstra (1946) is Nederlands enige fulltime schrijver in het Stellingwerfs. De taal van het hart, zoals hij de Nedersaksische spreektaal noemt. Het werk van Veenstra is prikkelend, creatief en persoonlijk. Hij is daarmee van groot belang voor de ontwikkeling van literatuur in het Stellingwerfs, en van streekliteratuur in het algemeen.

Lees hier de laudatio voor Johan Veenstra.

De Zilveren Anjer wordt dit jaar ook uitgereikt aan de mensen die de onderscheiding vorig jaar al verdienden, maar toen vanwege de coronamaatregelen niet kregen uitgereikt: Kees Bos uit Zeeland, met zijn grootse bijdrage aan de historische cartografie en daarmee aan het landschap van de toekomst. Els Blokker-Verwer, met haar ruimhartige schenkingen aan de kunsten. En Albert Haar, de aanjager van het culturele leven in Drenthe.

Over de Zilveren Anjer

De Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds is een eerbetoon aan mensen die zich met hun expertise, tijd of geld bijzonder inzetten voor cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. De onderscheiding bestaat sinds 1950. Sindsdien hebben honderden cultuur- en natuurvrijwilligers de onderscheiding ontvangen. Kijk voor de historie van de Zilveren Anjer op www.cultuurfonds.nl/zilveren-anjer