Zilveren Anjer voor drie bijzondere cultuurvrijwilligers

De Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds is dit jaar toegekend aan Kees Bos uit Koudekerke, Els Blokker-Verwer uit Laren en Albert Haar uit Zuidwolde. Het is de 71ste editie van deze onderscheiding voor bijzondere en vrijwillige inzet voor cultuur of natuur. De uitreiking van de Zilveren Anjer is verplaatst naar het voorjaar van 2021.
Amsterdam, 15 mei 2020
Zilveren Anjer voor drie bijzondere cultuurvrijwilligers

Kees Bos, de cartograaf van Zeeland

Kees Bos (1937) was tijdens zijn werkzame leven journalist en docent geografie. Beide talenten heeft hij na zijn pensioen samengebracht als auteur van diverse publicaties over Zeeland. Bijzonder zijn de landschapsatlassen van Walcheren en de Oosterschelde, die van grote waarde zijn voor de geografische wetenschap en het nationaal cartografisch erfgoed. De atlassen geven niet alleen inzicht in het roerige Zeeuwse landschapsverleden maar bieden ook een blik op de ontwikkeling van het landschap van de toekomst. 

In de laudatio wordt Bos geroemd als een voortreffelijk sporenzoeker, die doortastend en geduldig archieven en depots induikt, geschikte bronnen vindt en deze samenbrengt. De boeken zijn ook nog eens een lust voor het oog, met schitterend beeldmateriaal, bestaande uit historische kaarten, illustraties, foto’s, en afbeeldingen van prenten en schilderijen.

Lees de laudatio van Kees Bos.

Els Blokker-Verwer, mecenas met gulle armen

Els Blokker-Verwer (1947) schenkt aan vele organisaties, veelal op het gebied van beeldende kunst en muziek. Bijvoorbeeld aan het Koninklijk Concertgebouworkest, maar ook aan organisaties die maatschappelijker van aard zijn. Zoals Het Leerorkest, dat duizenden kinderen de mogelijkheid biedt een muziekinstrument te (leren) bespelen. 

Haar ‘meesterwerk’ als moderne mecenas is de schenking van haar privécollectie aan museum Singer Laren. Deze verzameling heeft Els Blokker opgebouwd samen met haar echtgenoot die in 2011 overleed en bestaat uit ruim honderd schilderijen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, waaronder tientallen van Jan Sluijters.

Om het publiek permanent van de collectie te kunnen laten genieten, stelde Els Blokker het museum in de gelegenheid om uit te breiden met een aantal nieuwe museumzalen in de nog te bouwen Nardinc vleugel. Streven is de Nardinc vleugel eind 2020 te openen voor het publiek.

Lees de laudatio van Els Blok-Verwer.

Albert Haar, de Drentse aanjager van cultuur

Albert Haar (1949) is, zoals ze het in het Drents noemen, van het ‘anfieteren’, van het aanjagen. Hij zet ontzettend veel in gang in zijn provincie Drenthe – muziek, taal en erfgoed kunnen rekenen op zijn belangstelling. Hij was een van de initiatiefnemers en presentatoren van De Literaire Hemel, een talkshow met schrijvers in het culturele café De Amer in het dorp Amen. 

Haar was ook medeoprichter en conservator van het C+B Museum, gewijd aan de legendarische Drentse bluesband Cuby & the Blizzards. Zijn betekenis voor de Drentse cultuur is groot, en zijn verbindende kracht maakt hem van onschatbare waarde voor de Drentse samenleving.

Lees hier de Laudatio van Albert Haar.

Zilveren Anjer

De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 toegekend als eerbetoon van het Cultuurfonds voor personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. Sindsdien hebben honderden cultuur- en natuurvrijwilligers de onderscheiding ontvangen. 

Prins Bernhard (1911 – 2004) reikte de onderscheiding tot 2004 uit. Vanaf 2005 heeft Prinses Beatrix deze taak overgenomen. De uitreiking van dit jaar, die gepland stond voor vrijdag 15 mei 2020, is vanwege de corona-maatregelen verplaatst naar volgend jaar.

Voordragen

Wie verdient er volgens jou een Zilveren Anjer? Iedereen kan vrijwilligers voordragen! Kandidaten moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Bekijk de voorwaarden en draag een vrijwilliger aan.