projecten
geschiedenis & letterenLandelijk

Fixdit Podcast: Moderne klassiekers

Schrijverscollectief Fixdit maakt in samenwerking met De Gids de Fixdit Podcast. Om de twee maanden wordt hierin een moderne klassieker belicht, geschreven door een vrouw. Jannah Loontjens en Annelies Verbeke interviewen om beurten kenners over deze opmerkelijke literaire werken, die in hun eigen tijd bekend waren maar in de vergetelheid zijn geraakt.

Het jonge schrijverscollectief Fixdit heeft zich als doel gestelt om diversiteit in de literaire canon en het literaire veld te stimuleren. Dit willen ze doen door onder andere een 20-delige reeks podcasts te maken over klassieke literaire werken geschreven door vrouwen. De podcasts gaan in eerste instantie over auteurs uit de Nederlandstalige literatuur, later wordt dit  uitgebreid naar de wereldliteratuur. 

De podcasts worden op uiteenlopende digitale kanalen aangeboden en kunnen door literatuurliefhebbers beluisterd worden, maar kunnen ook door docenten ingezet worden om literatuurlessen te ondersteunen. Om zo meer vrouwelijke auteurs op te nemen in de door mannennamen gedomineerde leeslijsten. Dit project werd geïnitieerd door Jannah Loontjens (tevens bestuurslid van de Anna Bijnsstichting) en Annelies Verbeke, beiden lid van het schrijverscollectief Fixdit.

Afleveringen

Virginie Loveling: Een revolverschot

In de eerste aflevering praat Jannah Loontjens met Leen Huet, Bert Van Raemdonck en Annelies Verbeke over de roman 'Een revolverschot' van de Belgische auteur Virginie Loveling, uit 1911. Het levendige verhaal over de zussen Santander, die in het gezapige dorpje Vroden verliefd worden op dezelfde overbuurman, is er een vol spiegels en contrasten. Een revolverschot is de laatste roman die Virginie Loveling uitbracht. Jarenlang schoof ze het boek afwisselend aan de kant en keerde ze er weer naar terug, misschien zelf wat bang van de meedogenloze tocht door de psyche van haar hoofdpersonage.

Virginie Loveling genoot als auteur een hoge status tijdens haar leven. Haar werk werd zowel in België als in Nederland veel gelezen. Vooral de gedichten die ze samen met haar zus Rosalie schreef bleven nog lang leerstof op middelbare scholen. Een roman als Een revolverschot – vaak als een hoogtepunt in haar bejubelde oeuvre beschouwd – is van een kwaliteit waarop de tand des tijds geen vat heeft. Hoe komt het dan toch dat de auteur velen vandaag onbekend is? De Fixdit Podcast wil daar alvast graag iets aan doen.

Carry van Bruggen: Een coquette vrouw

De tweede aflevering van de Fixdit-podcast gaat over Carry van Bruggen en haar roman Een coquette vrouw  (1915). Annelies Verbeke gaat in gesprek met Saskia Pieterse, Sjaron Minailo en Jannah Loontjens over deze uitzonderlijke schrijver en de plaats van deze roman in haar oeuvre.

Mary Dorna: Laten we vader eruit gooien

De derde aflevering van de Fixdit Podcast gaat over de korteverhalenschrijfster Mary Dorna en haar bundel Laten we vader eruit gooien uit 1967, met verhalen geschreven in de jaren ‘30 en ‘40. Annelies Verbeke gaat in gesprek met Alma Mathijsen, ­Sanneke van Hassel en Kees Schafrat over het even humoristische als krachtige werk van deze bijzondere schrijfster.

Luisteren?

Luister nu naar de podcast via jouw favoriete kanaal. Spotify, Apple Podcasts of via de website van Fixdit.


Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkgeschiedenis & letteren

Vertaaldag 2020

Bekijk project
Landelijkmuziek

Stichting Ricciotti Ensemble jubileum

Het Ricciotti ensemble viert deze zomer zijn 51-jarig jubileum. Het onorthodoxe ensemble viert zijn gouden kroonjaar een jaar later met een feestelijke zomertournee.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Oudroze

Oudroze is een project dat haar reis begint in Amsterdam. Dertig kleurrijke portretten en verhalen van een diverse groep 70+ lhbti personen zijn te zien bij het homomonument. Hun levenservaringen vormen de schakel tussen het verleden, heden en de toekomst. Ervaringen die de ouderen en de jongeren generaties verbindt en de sociale acceptatie van lhbtiqa+ personen bevordert.

Bekijk project
Landelijkgeschiedenis & letteren

Tentoonstelling 'Azteken. Mens achter de mythe'

Een tentoonstelling van Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen over de Azteken in het Museum van Wereldculturen, met recent opgegraven archeologische schatten die voor het eerst buiten Mexico te zien zijn.

Bekijk project