projecten
beeldende kunstLandelijk

In volle bloei

De tentoonstelling In volle bloei in het Mauritshuis neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!

  • Anna Ruysch, Bosgrond Met Bloemen, 1685-1687.
  • Maria Sibylla Merian, Twee vlinders op een tak kruisbessenbloesem

In 2022 viert het Mauritshuis hun 200ste verjaardag groots en ter gelegenheid van dit jubilieum laten ze de allermooiste bloemstillevens uit de zeventiende eeuw zien. In deze tijd bloeide het bloemstilleven volledig op; van ‘onmogelijke’ fantasie boeketten tot rijkelijk versierde spektakelstukken. Allemaal even adembenemend, een feest van kleur, met veel kleine kriebelbeestjes én grotendeels gemaakt door vrouwelijke kunstenaars.  Aan de hand van ongeveer 30 toonaangevende schilderijen uit collecties van musea in binnen- en buitenland, aangevuld met prenten, tekeningen en publicaties, worden de 17de-eeuwse bloemstillevens in de context van de tijd geplaatst, mede door verhalen over het verband met de opkomst van de botanische wetenschap en de rol van vrouwen in de ontwikkeling van het genre, zoals Rachel Ruysch, Maria van Oosterwijck en Agneta Block. 

De tentoonstelling leert je alles over de ontwikkeling van het bloemstilleven (waarom speelden bloemen in kunst niet al veel eerder de hoofdrol?) en hoe kunst, natuur en wetenschap hand in hand gaan. Een tentoonstelling met voor iedereen iets: prachtige bloemen, wetenschap, natuur en talentvolle vrouwen.


Meer weten?

Lees meer over deze bijzonder tentoonstelling op de website van het Mauritshuis. Hier kun je ook direct tickets bestellen!


Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Podcast Kunst is Lang

De gratis podcast Kunst is Lang is een samenwerking tussen online kunstmagazine Mister Motley en kunstjournalist Luuk Heezen, ontstaan vanuit de behoefte aan een gesprek over hedendaagse Nederlandse beeldende kunst dat zowel toegankelijk als inhoudelijk is. Je hoort elke week een uitgebreid gesprek met een kunstenaar over het laatste werk, inspiratiebronnen en drijfveren. Mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

State of Fashion

State of Fashion 2022 I Ways of Caring is een 5-weken lange modebiënnale, gericht op het herstel van verbroken verbanden in de modewereld.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Tentoonstelling Come Alive

COME ALIVE (CA) is een tentoonstelling van Stichting Niet Normaal INT in Muntgebouw Utrecht van juni tot en met31 juli 2022, met installaties, dans, films, games, geur, sound en performances. De tentoonstelling gaat over erotiek als levenskracht en hoe dit ons kan helpen om in tijden van bestaansonzekerheid opnieuw contact te maken met onszelf en anderen.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Oudroze

Oudroze is een project dat haar reis begint in Amsterdam. Dertig kleurrijke portretten en verhalen van een diverse groep 70+ lhbti personen zijn te zien bij het homomonument. Hun levenservaringen vormen de schakel tussen het verleden, heden en de toekomst. Ervaringen die de ouderen en de jongeren generaties verbindt en de sociale acceptatie van lhbtiqa+ personen bevordert.

Bekijk project