projecten
beeldende kunstDrenthe

Tolerance Test

Al decennialang creëert kunstenaar Charlotte Schleiffert groteske fantasiefiguren, die worden geboren uit collages van tijden, stijlen, culturen en geslachten. Schleiffert schildert deze hybride wezens meer dan levensgroot op zogenaamde large drawings. Nu, precies twintig jaar geleden dat Schleiffert haar eerste fantasiefiguur op papier zette, is het tijd om deze fascinerende beeldportretten de wereld in te sturen.

Tolerance Test is een unieke tentoonstellingsinstallatie die de monumentale large drawings van Charlotte Schleiffert indringend en hyperactueel voor het voetlicht brengt. De reizende installatie bestaat uit vijftien van Schleiffert’s large drawings in kringopstelling, die bezoekers vanuit het midden bekijken. De werken worden theatraal gepresenteerd met de inzet van licht en verhaal (opgenomen stemmen): licht om de blik van de kijker te richten en verhaal om de wezens een stem geven, individueel en als groep. Tolerance Test kan worden gepresenteerd in de vorm van een tentoonstelling (met audioverhaal en verteller Romana Vrede) of voorstelling (met actrice Kimberley Agyarko). 

Een presentatie die onze tolerantie test

Tolerance Test brengt beeldende kunst anders − theatraler, verhalender en diepgaander - voor het voetlicht. Deze andersoortige presentatie is geen doel op zich, maar middel om publiek Schleiffert’s large drawings grondiger te laten beleven en begrijpen. Met een theatrale presentatie van licht, geluid en stemmen ontsluit de installatie de betekenissen van Schleiffert’s hybride fantasiewezens. Maar de tentoonstelling beproeft ook de verdraagzaamheid van het publiek: in hoeverre kunnen we de ongelijkheid in onze huidige samenleving – als gevolg van geslacht, woningbezit of afkomst − die Schleiffert in haar large drawings toont, nog onder ogen zien? Een tolerantietest dus, stevig en aandoenlijk, met kunst die onze samenleving scherpt weerspiegelt, mogelijk gemaakt door de kracht van het werk én van de presentatie ervan.

 

Initiatief en samenwerking

Tolerance Test is een initiatief van curator/cultureel ondernemer Johan Idema, in samenwerking met kunstenaar Charlotte Schleiffert, scenograaf Theun Mosk/Ruimtetijd, het Drents Museum en Rijksmuseum Twenthe. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door C & W De Boer Stichting, Stichting Beringer Hazewinkel, Cultuurfonds Drenthe, Mondriaan Fonds, Fonds21, Fonds Podiumkunsten,  Cultuurfonds Overijssel en de Provincie Drenthe.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Drenthebeeldende kunst

Jan Kruis Museum

Museum over het leven en werk van Jan Kruis

Bekijk project
Drenthebeeldende kunst

Egbert Streuer

Eerbetoon aan succesvolle wegracecoureur in Drents Museum

Bekijk project
Drenthebeeldende kunst

Tussen kunst en geschiedenis

De geschiedenis van Coevorden, op verrassende wijze gepresenteerd in Stedelijk Museum Coevorden.

Bekijk project
Drenthebeeldende kunst

Filmfestival Assen

Het internationale festival staat in het teken van 'Vrouw & Film'

Bekijk project