projecten
monumentenzorgLandelijk

Verhalenspel VINDplaats Zenit

Almere is ouder dan je denkt! Op een aantal plekken zijn bijzondere archeologische vondsten gedaan. VINDplaats Zenit is een van die archeologische vindplaatsen. In de bodem vonden archeologen sporen van prehistorische bewoning, zoals vuurstenen, resten van notendoppen en pijlpunten. Bijna 10.000 jaar geleden woonden hier al mensen! In Almere mag op deze vindplaatsen niet worden gebouwd. Maar de grond mag wel worden gebruikt. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen maken samen van VINDplaats Zenit een ontmoetingsplaats voor de hele buurt.

Het verbindende karakter van verhalen vertellen staat centraal in een lopend project van VINDplaats Zenit. De vindplaats bestaat uit twee delen, de grote en de kleine vindplaats. Op de kleine vindplaats werd in 2021 een ‘Verhalenpodium’ gerealiseerd. Dit is een levensgroot ovalen bordspel dat zowel door kleine als grote gezelschappen kan worden gespeeld. De ovalen vorm doet tevens dienst als openluchtpodium.

In een nieuw project VINDplaats Zenit het concept van en het idee achter de Verhalenpodium verder uitbreiden: meer mensen met elkaar verbinden door de verhalencultuur, waarbij de archeologie als conversatiestarter dient. Er is nu een online versie van het Verhalenspel. Het speelbord op Zenit is vormgegeven op een levensgroot podium, het Verhalenpodium. De afbeelding van het speelbord vind je hier digitaal terug bij Keuzespel. Je kunt dus jouw eigen verhaal bedenken en opschrijven. En als je dat wilt, wordt  jouw verhaal op deze website gepubliceerd!

Bijdrage Cultuurfonds

Het project is ondersteund uit het Themafonds Erfgoedvrijwilligers van het Cultuufonds met een bijdrage van 4980 euro. 

Meer weten of het spel bekijken?

Ga naar de website van VINDplaats Zenit.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkmonumentenzorg

Podcastserie ‘Moestuinen met historische wortels’

Door het hele land krijgen historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen een nieuw leven: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin. Schrijfster Josephine Rombouts duikt in deze serie van tien podcasts in de geschiedenis van deze oude tuinen. De luisteraar maakt kennis met uiteenlopende moestuinen verspreid over Nederland en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. Geniet na het luisteren extra van uw eigen bezoek aan de moestuinen!

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Stoomhijskraan Schelde 38

De Stoomhijskraan Schelde 28 is ontworpen, gebouwd en gebruikt door Kon. Maatschappij De Schelde te Vlissingen. De kraan werd speciaal voor werk op het industrie-spooremplacement van de werf gebouwd in 1946. Samen met de zusterkraan Schelde 39 heeft zij tot in 1970 dienstgedaan. Het ontwerp is van Ir. Mulock Houwer, ingenieur en later directeur van De Schelde.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Bruynzeelwoningen in Suriname

Een publicatie met bijbehorende website over de Bruynzeelwoningen in Suriname door Karolien Janssens en Marte Wierenga. Het betreft de bewerking van Janssens’ masterscriptie tot handelseditie. Fabrikant Willem Bruynzeel richtte in 1947 de houtverwerkingsfabriek Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij op. Toen in de jaren 50 de woningnood groot was en de houtfabriek naar een toepassing voor zijn houtrestanten zocht, waren de Bruynzeelwoningen een oplossing. Deze als bouwpakket geleverde woningen waren gedurende 40 jaar een groot succes en Bruynzeel zou een belangrijke werkgever in Suriname worden. Met dit boek willen de auteurs deze bijzondere geschiedenis vastleggen.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

De Hollandsche Manege

Restauratie van de stadsmanege aan het Vondelpark.

Bekijk project